Home » Ervaringsverhalen » Hoge kosten levensonderhoud bracht dit stel aan de bedelstaf

Hoge kosten levensonderhoud bracht dit stel aan de bedelstaf

Geschatte leestijd: 10 minuten

Jong stel uit Friesland in financiële crisis

Milan (33) en Femke (34), een jong stel uit Friesland, hadden nooit gedacht dat ze in een financiële crisis zouden belanden. Maar de druk van de hoge kosten van levensonderhoud bracht hen bijna aan de bedelstaf. Met een driejarig kind en banen die niet genoeg opleverden om alle rekeningen te betalen, voelden ze de stress elke dag toenemen.

onbetaalde rekeningen

Huisvesting

“Het begon allemaal met de huisvestingskosten,” zegt Milan, zijn stem vermoeid van de voortdurende zorgen. “Onze huurprijs leek steeds maar te stijgen, terwijl ons inkomen hetzelfde bleef. Het was moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen, zelfs met Femke die parttime werkte bij de kapper.”

Allebei een baan en we kunnen niet eens een huis kopen

Milan knikt instemmend. “En we hebben niet eens de luxe om een huis te kopen,” voegt hij toe. “Met onze huidige inkomsten en steeds duurdere koophuizen lijkt een hypotheek gewoonweg onbereikbaar. We moeten tevreden zijn met wat we hebben, maar het wordt steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen.”

Gemiddelde stijging huurhuis prijzen

huurprijzen
Bron: CBS

Boodschappen

“Het lijkt alsof de prijzen in de supermarkt elke week omhoog gaan,” zegt Femke met een frons. “We moeten voortdurend op zoek naar koopjes en aanbiedingen om ons budget onder controle te houden.”

Milan knikt begrijpend. “We hebben geprobeerd om onze uitgaven te verminderen door minder uit eten te gaan en meer zelf te koken,” zegt hij. “Maar zelfs dat lijkt niet genoeg te zijn om de stijgende kosten van voedsel en drank bij te houden.”

Voedingsmiddelen prijzen over de jaren

Bron: CBS

Kleding en schoenen

“Met een groeiend kind moeten we ook rekening houden met de kosten van kleding en schoenen,” zegt Femke, terwijl ze naar hun dochtertje kijkt. “Het is belangrijk om haar goed te kleden en van de nodige schoenen te voorzien, maar het kan behoorlijk duur zijn.”

Milan knikt instemmend. “We proberen slim te winkelen en alleen te kopen wat echt nodig is,” zegt hij. “Maar soms ontkomen we er niet aan om wat extra uit te geven, vooral als het gaat om kwaliteitsschoenen die lang meegaan.”

Basisbenodigdheden zoals toiletartikelen en schoonmaakmiddelen

“Het zijn misschien kleine uitgaven, maar ze tellen wel op,” zegt Femke, terwijl ze de kast met schoonmaakmiddelen opent. “Toiletartikelen, wasmiddelen, alles lijkt duurder te worden. We moeten echt letten op elk detail om ons budget onder controle te houden.”

Milan knikt instemmend. “We hebben geprobeerd om goedkope merken te kopen en in bulk in te slaan als er aanbiedingen zijn,” zegt hij. “Maar het blijft een constante strijd om onze basisbehoeften te vervullen zonder te veel uit te geven.”

electriciteit

Water, gas en elektriciteit

“Het lijkt alsof de rekeningen voor water, gas en elektriciteit elk jaar hoger worden,” zegt Femke met een zucht. “We proberen zuinig te zijn, maar het voelt alsof we elke maand meer betalen voor minder.”

Milan knikt begrijpend. “We hebben zelfs overwogen om energiezuinige apparaten te kopen om onze kosten te verlagen,” zegt hij. “Maar zelfs dat lijkt geen verschil te maken in de totale rekening die we moeten betalen.”

De kosten van de zorgverzekering rijzen de pan uit

Gezondheidszorgkosten (zoals zorgverzekering, medicijnen, en doktersbezoeken)

“Onze zorgverzekering lijkt elk jaar duurder te worden,” zegt Milan, zijn frons dieper wordend. “En zelfs met een verzekering voelen de kosten voor doktersbezoeken en medicijnen als een financiële last.”

Femke knikt instemmend. “Het voelt alsof we gedwongen worden om te kiezen tussen onze gezondheid en onze portemonnee,” zegt ze met bezorgdheid. “We vermijden soms zelfs doktersbezoeken omdat we ons de kosten niet kunnen veroorloven.”

Kosten zorgverzekering vanaf 2010

JaarZiektenkosten
premie
Stijging
Daling
2010€1.1450
2011€1.262+10.22%
2012€1.287+1.98%
2013€1.280-0.54%
2014€1.157-9.61%
2015€1.218+5.28%
2016€1.262+3.61%
2017€1.353+7.21%
2018€1.378+1.85%
2019€1.543+11.96%
2020€1.448-6.16%
2021€1.505+3.93%
2022€1.548+2.86%
2023€1.649+6.52%
2024€1.792+8.67%

Transportkosten (brandstof, openbaar vervoer, autoverzekering, en onderhoud)

“Met mijn baan in de fabriek is een auto essentieel,” zegt Milan, terwijl hij naar buiten kijkt naar hun oude auto. “Maar de kosten voor brandstof, verzekering en onderhoud zijn een constante bron van stress.”

Femke knikt begrijpend. “We proberen zoveel mogelijk te carpoolen en zuinig te rijden,” zegt ze. “Maar zelfs dat lijkt niet genoeg om de kosten binnen de perken te houden.”

Zonder internet en telefoon kunnen we niet functioneren

Communicatiekosten (telefoonrekening, internetabonnement):

“Zonder telefoon en internet kunnen we niet functioneren in deze moderne wereld,” zegt Femke, terwijl ze haar telefoon bekijkt. “Maar de kosten voor onze communicatiemiddelen blijven maar stijgen.”

Milan knikt instemmend. “We hebben overwogen om over te stappen naar goedkopere abonnementen, maar het voelt alsof we worden gegijzeld door onze behoefte aan connectiviteit,” zegt hij met een zucht.

Onderwijs- en studiekosten:

“We willen dat onze dochter de best mogelijke start in het leven krijgt,” zegt Femke met een glimlach. “Maar de kosten voor onderwijs en studiemateriaal blijven maar stijgen.”

Milan knikt begrijpend. “We proberen te sparen voor haar toekomst, maar het voelt als een race tegen de klok,” zegt hij. “Elke euro die we besteden aan onderwijs is een investering in haar toekomst, maar het is moeilijk om te zien hoe we alles kunnen blijven betalen.”

kinderopvang

Kinderopvang

“We hebben geluk dat we familie hebben die kan helpen met de zorg voor onze dochter,” zegt Femke met dankbaarheid in haar stem. “Maar we weten dat kinderopvangkosten voor veel gezinnen een enorme financiële last zijn.”

Milan knikt instemmend. “We zijn ons bewust van de gelukkigen,” zegt hij. “Maar het blijft een constante zorg hoe we de zorg voor onze dochter kunnen blijven combineren met onze werkverplichtingen.”

Het leven van Milan en Femke is een voortdurende strijd tegen de toenemende kosten van levensonderhoud, maar ze blijven vastberaden om te blijven vechten voor een betere toekomst voor henzelf en hun gezin.

Sommige verzekeringen worden te duur voor ons

Verzekeringen (bijvoorbeeld levensverzekering, inboedelverzekering)

“We weten hoe belangrijk het is om verzekerd te zijn, vooral met een gezin om voor te zorgen,” zegt Femke, terwijl ze door de stapel papieren van hun verzekeringen bladert. “Maar de premies lijken elk jaar te stijgen, en het wordt steeds moeilijker om alles te blijven dekken.”

Milan knikt instemmend. “We proberen te onderhandelen over lagere tarieven en dekkingen waar we echt behoefte aan hebben,” zegt hij. “Maar het voelt als een voortdurende strijd om onze financiën te beschermen zonder failliet te gaan.”

Persoonlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist)

“Persoonlijke verzorging is belangrijk, maar het kan duur zijn,” zegt Femke, terwijl ze haar eigen kappersafspraken overweegt. “We proberen ons te beperken tot alleen de essentiële behandelingen, maar soms voelt het als een luxe die we ons niet kunnen veroorloven.”

Milan knikt begrijpend. “We hebben geprobeerd om zelf dingen te doen als het gaat om persoonlijke verzorging,” zegt hij. “Maar sommige dingen moeten we gewoon overlaten aan professionals, zelfs als het betekent dat we een beetje extra moeten betalen.”

Vakanties en ontspanning (reizen, entertainment)

“Het voelt als een luxe die we ons niet kunnen veroorloven,” zegt Femke met een zucht. “We dromen van vakanties en uitstapjes, maar het budget staat het gewoon niet toe.”

Milan knikt begrijpend. “We proberen creatief te zijn met onze vrijetijdsactiviteiten,” zegt hij. “Maar soms voelt het alsof we gevangen zitten in de sleur van het dagelijks leven zonder de mogelijkheid om echt te ontspannen.”

spaargeld

Spaargeld en noodfonds voor onvoorziene omstandigheden

“Het voelt als een onmogelijke taak om geld opzij te zetten voor noodgevallen,” zegt Femke met een frons. “Elke euro die binnenkomt lijkt meteen weer te verdwijnen in rekeningen en uitgaven.”

Milan knikt instemmend. “We weten hoe belangrijk het is om een noodfonds te hebben, maar het lijkt altijd te worden uitgesteld,” zegt hij met een zucht. “Het voelt alsof we constant achter de feiten aan het rennen zijn, zonder de kans om echt vooruit te komen.”

We hebben gelukkig geen grote schulden, alleen voor de auto

Eventuele schuldenaflossingen (leningen, creditcardschulden)

“We hebben gelukkig geen grote schulden, maar we hebben wel een lening voor onze auto,” zegt Femke, haar stem bezorgd. “Het voelt als een constante last die op onze schouders rust, zelfs als we onze andere rekeningen proberen te betalen.”

Milan knikt begrijpend. “We proberen extra af te lossen wanneer we kunnen, maar het lijkt nooit genoeg te zijn,” zegt hij met frustratie. “Het idee om helemaal schuldenvrij te zijn lijkt steeds verder weg.”

Belastingen en andere overheidsheffingen

“Belastingen lijken altijd een hap uit ons budget te nemen,” zegt Femke, haar frons dieper wordend. “Het voelt alsof we elk jaar meer moeten betalen, zelfs als onze inkomsten niet stijgen.”

Milan knikt instemmend. “We proberen ons belastingaangifte zo nauwkeurig mogelijk in te vullen om geen geld te verspillen,” zegt hij. “Maar het blijft een uitdaging om te zien hoeveel van ons hard verdiende geld naar de overheid gaat.”

Video: Zonder eten naar bed!

Lidmaatschappen of abonnementen (fitness, tijdschriften)

“We hebben ons moeten afmelden voor veel lidmaatschappen en abonnementen om geld te besparen,” zegt Femke met spijt in haar stem. “Het voelt alsof we steeds meer moeten opgeven om ons hoofd boven water te houden.”

Milan knikt begrijpend. “We proberen ons te beperken tot de echt noodzakelijke abonnementen,” zegt hij. “Maar het is moeilijk om afscheid te nemen van dingen die ons ooit plezier brachten, zelfs als het financieel verstandiger is.”

Incidentele uitgaven (reparaties, vervanging van kapotte apparaten)

“Het lijkt altijd alsof iets kapot gaat op het moment dat we het minst kunnen veroorloven,” zegt Femke met een zucht. “Reparaties en vervangingen kunnen behoorlijk duur zijn, vooral als het onverwacht gebeurt.”

Milan knikt instemmend. “We proberen altijd wat geld opzij te zetten voor incidentele uitgaven,” zegt hij. “Maar soms voelt het alsof we constant achter de feiten aan het rennen zijn, zonder de kans om echt vooruit te komen.”

Het leven van Milan en Femke wordt gekenmerkt door een voortdurende strijd tegen de toenemende kosten van levensonderhoud. Elke dag brengt nieuwe uitdagingen en moeilijkheden, maar ze blijven vastberaden om te blijven vechten voor een betere toekomst voor henzelf en hun gezin. Hun verhaal is een herinnering aan de moeilijkheden die veel gezinnen tegenkomen in een wereld van stijgende kosten en beperkte middelen.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente