Hoeveel vakantiegeld krijg ik dit jaar

Hoeveel vakantiegeld krijg ik dit jaar

Hoeveel vakantiegeld krijg ik dit jaar

Het is elk jaar weer even spannend om er achter te komen hoeveel vakantiegeld je dit jaar weer krijgt. Meestal is het vakantiegeld niet hetzelfde als het jaar daar voor, dit kan een aantal oorzaken hebben. Je bent bijvoorbeeld meer gaan verdienen, of je bent van werkgever veranderd die je in plaats per maand, per 4 weken betaalt, of natuurlijk andersom. Met deze handige rekentool zie je in een oogwenk wat jouw bruto vakantiegeld is dit jaar. Vaak valt het tegen omdat het brutobedrag natuurlijk niet het bedrag is wat je uitbetaalt krijgt, was het maar waar. Er gaat van je zuurverdiende vakantiegeld nog best wel wat belasting van af, oplopend tot maar liefst 52%, dan wordt het toch wel een beetje een zure appel, maar aan de andere kant, je krijgt het maar.

Hoeveel vakantiegeld krijg ik dit jaar

Voor elke maand dat je gewerkt hebt of een uitkering hebt ontvangen die in aanmerking komt voor vakantiegeld wordt er 8% gereserveerd om dit uit te kunnen betalen. Die 8% die je eind mei ontvangt is echter wel bruto, wat zoveel betekent, dat je er nog belasting over moet betalen. Echter deze belasting wordt door de werkgever of uitkeringsinstantie reeds ingehouden dus daar hoef je je verder geen zorgen over te maken, wat er uiteindelijk op je rekening wordt gestort is het netto bedrag. Het kan wel zijn dat er bij de jaarlijkse belastingaangifte nog een correctie over wordt toegepast. Misschien heb je te veel belasting betaalt en krijg je dus nog wat terug.

Maar ik ben een paar maanden ziek geweest

Bij ziekteverlof kan het zijn dat je nog maar 70% van je salaris krijgt. Aangezien je 8% over je salaris krijgt betekent dit dus dat je bij ziekte 8% over die 70% salaris krijgt. Ga je weer gezond aan de slag dan loopt je vakantiegeld weer zoals voorheen gewoon over de volle 100%. Wel iets om rekening mee te houden, zeker als je een lange periode ziek bent, dan zal dit zeker negatieve gevolgen hebben voor je vakantie uitkering.

Hoeveel krijg ik netto uitgekeerd

Er zijn in Nederland wat betreft het vakantiegeld 3 schijven die van toepassing zijn. Eigenlijk is het erg makkelijk en erg overzichtelijk, want het heeft verder niets met je persoonlijke omstandigheden te maken. De schijf ziet er als volgt uit:
1. Van 0 tot en met 19.822 euro betaal je 36,5% belasting.
2. Van 19.823 tot en met 66.421 euro betaal je 42% belasting.
3. Alles daar boven wordt belast met een tarief van 52%.
Stel je hebt een modaal salaris van 2.500 euro bruto per maand, dan krijg je dit jaar 2.400 euro vakantiegeld, ook weer bruto. Halen we daar de belasting volgens bovenstaande schijf vanaf dan houd je dus netto over: 1.450 euro.
12×2.500=30.000. Je betaalt over je vakantiegeld 42% belasting – tweede schijf.

Uitzonderingen

Je krijgt niet over alle componenten uit je salaris vakantiegeld. Uitgesloten zijn, overuren, bonus, eindejaarsbonus, reiskosten. Je betaalt dus over je vakantiegeld (relatief) veel belasting omdat dit wordt gezien als een bijzondere vergoeding waarbij de loonheffing kortingen niet van toepassing zijn.
Wil je een ander salaris berekenen, dan kan dit op de website van berekenhet.