Home » Financieel nieuws » Het nadeel van een goedgevulde spaarrekening

Het nadeel van een goedgevulde spaarrekening

Heb je een spaarrekening. Dan is dat goed nieuws. Immers, je kunt de wasmachine die het plotseling begeven heeft probleemloos vervangen door een nieuwe. Je hoeft geen geld te lenen. Wie geld leent moet rente betalen. Het lenen van geld kost geld. Het geleende bedrag immers met rente binnen een bepaalde termijn terugbetalen. Koop je de wasmachine met geleend geld? Dan moet je de aanschafprijs en de rente over de lening betalen. Je maakt dus extra kosten. Wie een goedgevulde spaarrekening hoeft bij het doen van een dure aankoop geen extra kosten te maken.

Niet alleen voordelen

Het hebben van een goedgevulde spaarrekening heeft niet alleen maar voordelen. Wie meer geld heeft op zijn spaarrekening dan een bepaald bedrag moet vermogensbelasting betalen. Een goedgevulde spaarrekening kan dus leiden tot het betalen van extra belasting.

De vermogensbelasting

Je moet jaarlijks aan de belastingdienst opgeven wat je vermogen is. Je vermogen is niet
alleen het bedrag op de spaarrekening. Tot het vermogen worden ook gerekend het geld dat je hebt belegd en een eventueel tweede huis. Schulden mogen van het vermogen worden afgetrokken. Bedraagt het totale vermogen, verminderd met de eventuele schulden, meer dan het heffingsvrije vermogen? Dan betaal je over het bedrag boven het heffingsvrije vermogen belasting. Die vermogensbelasting is een vermogensrendementsheffing.

De hoogte van het heffingsvrije vermogen

Heb je veel gespaard? Dan moet je extra belasting betalen. Dat lijkt oneerlijk. Immers, wie meer gespaard heeft dan een bepaald bedrag lijkt te worden gestraft. Het heffingsvrije vermogen, het bedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen, is in 2021 wel verhoogd. Bezit je in 2021 meer dan 30.000 euro? Dan moet je over het bedrag boven de 30.000 euro belasting betalen.

Partner

Heb je een partner? Dan wordt het vermogen waarover je geen belasting hoeft te betalen
verdubbeld. Het belastingvrije vermogen in 2021 wordt dan € 60.000.

De vermogensrendementsheffing

Volgens de overheid behaal je met je spaargeld en je eventuele beleggingen boven het
heffingsvrije vermogen een bepaalde winst. De overheid stelt vast hoe hoog die winst kan
zijn. Dat wordt de fictieve winst genoemd (de winst is fictief, want hij kan in de praktijk
hoger of lager zijn). Over die fictieve winst moet je 30 % vermogensrendementsheffing
betalen.

Vrijstelling van vermogensbelasting

Niemand betaalt graag belasting. Belasting betalen omdat je te veel hebt gespaard is
helemaal niet leuk. Je vindt het wellicht onrechtvaardig. Je zou het betalen van
vermogensbelasting het liefst willen voorkomen. Is dat mogelijk? Gelukkig zijn er manieren om vrijstelling van vermogensbelasting te verkrijgen.

Spaar of beleg groen

groen sparen of beleggenHet bedrag waarover je geen vermogensbelasting hoeft te betalen kan aanmerkelijk worden verhoogd. Heb je een spaarrekening of beleggingsrekening met een groencertificaat? Dan bedraagt de algemene vrijstelling als alleenstaande 57.844 euro (voor partners het dubbele).
Bovendien krijg je 0,7 % extra heffingskorting in box 1. Groen sparen of beleggen is dus zeker het overwegen waard. Vraag bij je bank naar een spaarproduct met een groencertificaat. Wil je groen gaan beleggen? De lijst met beleggingsfondsen met een belastingvoordeel, gepubliceerd door de belastingdienst, is via Google snel gevonden.

Koop bezittingen

Dure bezittingen als auto´s boten, schilderijen, sieraden en dure flessen wijn worden niet
belast. Bovendien zijn kunst en sieraden doorgaans waardevast. Het kopen van bezittingen kan dus leiden tot het betalen van minder vermogensbelasting.

Lijfrente of extra pensioen

Je kunt een deel van je spaargeld gebruiken om later meer inkomen te hebben. Dat doe je door zelf te sparen voor een aanvullend pensioen. Je kunt dat doen op een
bankspaarrekening of door geld te storten in een lijfrente. Dat zelf gespaarde bedrag telt
niet mee voor je vermogen. Je hoeft er dus geen belasting over te betalen.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente