Home » Financieel nieuws » Het beleggen in onroerend goed (vastgoedfonds of CV)

Het beleggen in onroerend goed (vastgoedfonds of CV)

Het beleggen in onroerend goed
Het beleggen in onroerend goed

Wil je beleggen in onroerend goed? Je hoeft dan geen huizen te kopen en geld te innen van je huurders. Ook ben je dan niet verantwoordelijk voor het onderhoud van de huizen. Er zijn immers twee andere mogelijkheden om in vastgoed te beleggen: Een vastgoedfonds of een vastgoed-cv. Beiden hebben voor- en nadelen, dus is het zaak om deze verschillen goed te bestuderen. Besluit je om te investeren in een vastgoedfonds, dan kun je al terecht met een klein bedrag. Vaak zijn deze fondsen beursgenoteerd en koop je daar dus vrij simpel een aantal aandelen van. Ook aan het kopen van aandelen zijn risico´s verbonden die ik eerder in een artikel heb beschreven. Met een vastgoed-cv kom je in heel ander vaarwater terecht, met deze methode investeer je rechtstreeks in een project. Gaat nu juist dit project niet goed, dan zit je met de gebakken peren.

Het vastgoedfonds

Via een vastgoedfonds beleg je in beursgenoteerde vastgoedbedrijven met aandelen die op elk moment weer zijn te verkopen en waarbij je dus kans maakt op een hogere of een lagere koers. Je profiteert wel direct van stijgende prijzen van onroerend goed (huizen, winkelcentra, kantoorpanden, enz). Echter hebben de vastgoedfondsen meestal wel een forse overhead (personeel, kantoorruimte) die ook betaald moet worden. Met een stijging van onroerend goed zal de prijs van een aandeel niet in directe lijn meestijgen. De koerswinst is net als het risico vrij beperkt. De voor- en nadelen op een rij:

Een vastgoedfonds heeft een aantal voordelen

robeco hoofdkantoor
Robeco hoofdkantoor

Een belangrijk voordeel is de liquiditeit. In de aandelen van een vastgoedfonds kan sneller en goedkoper gehandeld worden dan in onroerend goed. Zo koop je een aandeel van Robeco Property Equities al voor net iets meer dan €145 (ten tijde van schrijven). Bij de verkoop van onroerend goed is er een gang naar de notaris met een hoop papierwerk zoals je wellicht wel weet. Ook neemt de transactie vrij veel tijd in beslag. Bovendien zijn de aandelen in een vastgoedfonds vaak belegd in verschillende landen en/of in verschillende sectoren. Er is dus een goede risicospreiding die het bedrijf behoedt voor ernstige verliezen wanneer één bepaalde sector het minder goed doet dan andere sectoren.

Ook is niet onbelangrijk dat er ook met een lage inleg belegd kan worden in vastgoedfondsen. Dit in tegenstelling tot het beleggen in huizen of winkelpanden. Dan moet de belegger altijd een aanzienlijk bedrag investeren.

Ervaren beheerders

Investeer je in een vastgoedfonds? Dan vertrouw je je geld toe aan een doorgaans ervaren beheerder. Deze volgt voortdurend de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en wil een zo hoog mogelijk rendement halen. Bovendien keert het vastgoedfonds periodiek, doorgaans jaarlijks, dividend uit. De belegger in een vastgoedfonds is dus verzekerd van inkomsten.

De nadelen van een vastgoedfonds

Als belegger heb je geen invloed op het beleid. Bovendien is de waarde van je beleggingen in vastgoed sterk afhankelijk van de groei of krimp van de economie. Bij economische groei wordt er doorgaans veel vastgoed verkocht. Je kunt dan waarschijnlijk een mooie winst maken. Krimpt de economie? Dan wordt je belegging minder waard. Je kunt een groot deel van je inleg verliezen. Beleggen in vastgoed is dus, net als andere beleggingen, nooit zonder risico. Belegt het vastgoedfonds wereldwijd? Dan loop je wellicht ook nog valutarisico. Je belegging wordt minder waard als bepaalde valuta in waarde dalen. Aan de andere kant kun je daar natuurlijk ook voordeel aan hebben.

De vastgoed-cv

Beleg je in een vastgoed-cv? Dan investeer je rechtstreeks in een bepaald project. Je investeert bijvoorbeeld in een of meer winkel- of kantoorpanden. Deze investering heeft een vaste looptijd van doorgaans vijf tot tien jaar.

Welke voordelen heeft een vastgoed-cv

Tijdens de looptijd ontvang je jaarlijks huurinkomsten na aftrek van de kosten. Doorgaans levert een vastgoed-cv een hoger rendement op dan een vastgoedfondsen. De kosten van een belegging in een vastgoed-cv zijn vaak lager dan de kosten die verbonden zijn aan en belegging in een vastgoedfonds.

De nadelen

Een belegging in een vastgoedfonds heeft weinig spreiding. Het risico van een vastgoed-cv is dan ook hoger dan het risico van een vastgoedfonds. De liquiditeit is gering. Het is nauwelijks mogelijk om de belegging voor afloop van de looptijd van de hand te doen. Wil je investeren in een vastgoed-cv, dan zul je moeten beschikken over een behoorlijk bedrag, Het geïnvesteerde bedrag valt niet onder toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële markten). Niet iedere aanbieder van een vastgoed-cv is bonafide. Pas dus op! In het verleden hebben particuliere beleggers een half miljard verloren door te beleggen in scheep-cv's.

Welke fondsen zijn er?

Wil je je verder oriënteren op vastgoedfondsen, dan zul je eerst een aantal op een rij moeten zetten. Wil je beleggen in Nederland, wil je Europees beleggen (beiden in euro), of ga je voor een wereldwijde blik met mogelijk vreemde valuta zoals de US dollar, Britse Pond of wellicht een Aziatische munt. Na het maken van deze keuze kun je kiezen voor kantoorpanden, winkelpanden, woonhuizen, parkeerplaatsen (echt waar), boerderijen en infrastructuur. Er is zelfs een vastgoedfonds dat zich uitsluiten bezighoudt met het verhuur van magazijnruimte/logistiek (WDP). Veel aandelen die je op de beurs tegenkomen hebben en goed mix van bovenstaande voorbeelden en hebben dus belegd in al deze sectoren om het risico te spreiden.

De grootste fondsen

Wereldhave logo

Grote spelers op de markt zijn o.a. Wereldhave (winkelcentra Nederland), ING (Global Real Estate), Delta Lloyd en natuurlijk Robeco als trots van Nederland. De meeste van deze fondsen keren een jaarlijks rendement uit, dit geeft een goede aanvulling op je investering. Dan heb je naast kans op koerswinst (die je pas krijgt bij verkoop) ook nog een redelijk rendement op je spaargeld. Als voorbeeld Wereldhave die in 2020 een dividend uitkeerde van € 3,08 bij een beurskoers van € 41,00. Dit is maar liefst 7,5% rendement op je investering. Uiteraard geven resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente