Geld lenen met een BKR registratie

Geld lenen met een BKR registratie

Geld lenen met een BKR registratie is geen gemakkelijke opgave omdat bij 99% van de aanvragen voor een krediet een toetsing wordt gedaan in Tiel waar het BKR gevestigd is. Maakt dit het dan volledig onmogelijk om wat voor een lening dan ook af te sluiten? Nee, er staan nog wel een paar wegen open die een nieuwe leningaanvraag voor een doorlopend krediet of een persoonlijke lening toch mogelijk maken. Echter is deze oplossing nier voor veel mensen weggelegd. Als laatste optie bestaat er voor deze groep mensen nog de minilening waarbij een bescheiden bedrag tot wel € 1500,- geleend kan worden voor een relatief korte periode. Maar over deze optie later meer, eerst ga ik me richten op het aanvragen van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening, zelfs met een BKR registratie. Deze registratie wordt ook wel eens een zwarte lijst genoemd.


Hoe krijg ik toch een lening

Eigenlijk geldt voor beiden (doorlopend krediet én persoonlijke lening) dat je deze alleen nog af kunt sluiten wanneer er iemand uit je familie of vriendenkring garant voor je wil staan. Nu lijkt dit een wat vreemde oplossing, maar toch is het een beproefde methode. Er zijn ook vele ouders die hun kinderen op eigen benen willen laten staan, waarbij de kinderen nog geen arbeidsverleden hebben en dus óók niet voor een lening in aanmerking komen. In plaats van het bedrag rechtstreeks aan het kind te lenen, wordt er steeds vaker gekozen voor de methode ´garant staan´. Uiteraard moet degene die garant staat wel van onbesproken financieel gedrag zijn én voldoende inkomen of vermogen hebben om in geval van wanbetaling de lening over te kunnen nemen.

Familie en vrienden voor garantstelling

Kun je iemand in je omgeving vinden die voor je garant wil staan voor het bedrag dat je wil gaan aanvragen, dan zul je ook aannemelijk moeten maken dat je het krediet ook daadwerkelijk gaat- en kunt aflossen. Daarbij is het van belang dat je voldoende inkomen hebt om op een dusdanige wijze af te lossen zodat je niet financieel in de problemen raakt. Dit kun je natuurlijk zelf al een beetje berekenen door na te kijken hoeveel je per maand moet gaan betalen bij een bepaalt bedrag.

Voorbeeld persoonlijke lening

Stel je neemt een persoonlijke lening van € 10.000,- en wil deze aflossen in 5 jaar (60 maanden). Je gaat hier dan ongeveer € 220,- per maand voor aflossen. Nu is 5 jaar best een lange periode en er kan in de tussentijd veel veranderen. Je kunt je baan kwijtraken, je kunt in een scheiding verzeild raken en er kunnen nog wat andere oorzaken zijn. Bedenk van tevoren dus goed of je deze verplichting voor de gehele periode kunt volhouden, zo niet dan gaat de kredietverstrekker bij de garantsteller verhaal halen.

Lange- of korte periode

Je kunt ook kiezen voor een langere periode, waarbij het maandbedrag en dus het risico op wanbetaling af gaat nemen. Met hetzelfde voorbeeld van de lening maar dan voor 10 jaar (120 maanden) halveer je het maandbedrag en wordt het een stuk gemakkelijker om zelfs bij tegenspoed nog € 110,- per maand op te hoesten. In onderstaand plaatje zie je meer voorbeelden van bedragen en rente percentages voor een persoonlijke lening.

Rekenvoorbeeld Persoonlijke Lening

Rekenvoorbeeld Persoonlijke Lening Nationale Nederlanden Bank

Geldt hetzelfde voor een doorlopend krediet

Hetzelfde geldt voor deze leenvorm, maar er zijn wel een paar kleine verschillen. Zo ligt de rente voor een doorlopend krediet wat hoger dan bij de persoonlijke lening. Het scheelt niet veel, maar toch iets om rekening mee te houden. Ook kunnen eenmaal afgeloste bedragen weer worden opgenomen. Gaat dit inderdaad gebeuren, dan krijgt dit krediet een veel langere looptijd dan in eerste instantie was afgesproken. De garantsteller moet dan dus veel langer garant blijven staan omdat het krediet maar niet tot een einde komt. Ik kan me voorstellen dat diegene die dit voor je over heeft een wat minder voor de hand liggende optie vindt. In sommige gevallen is de rente op een doorlopend krediet aftrekbaar.

Overzicht kosten doorlopend krediet

Overzicht kosten doorlopend krediet Geldshop

Minilening heeft geen BKR toetsing

Dan tot slotte nog een optie waar je gebruik van kunt maken, de minilening. Geen ideale oplossing want er zijn kosten aan verbonden, je moet het geleende bedrag binnen maximaal 2 maanden aflossen en het bedrag wat je maximaal kunt aanvragen is slechts € 1500,-. Een voordeel is dat er geen toetsing bij het BKR wordt uitgevoerd, je kunt dus zonder dat je familie of vrienden gaat lastig vallen met een vraag om garant te staan deze lening geheel zelfstandig en zonder hulp van derden aanvragen.

Reviews van de aanbieders

Van de aanbieders van een minilening van dit moment heb ik reviews geschreven. Zo kun je de ervaringen van anderen lezen van Saldodipje, waar meningen van klanten worden beschreven. Ook over Ferratum heb ik een uitgebreide beschrijving gemaakt. Handig om te lezen en te weten wat bestaande klanten van het beleid van de verschillende aanbieders vinden. Maar ben je op zoek naar de huidige en eventueel nieuwe aanbieders dan zou je het artikel ´Geld lenen met BKR met nieuwe aanbieders´ eens kunnen doornemen.

Voldoende inkomen

Uiteraard moet je ook voor dit krediet voldoende inkomen hebben, de grens ligt op dit moment rond de € 1000,- per maand netto. Zoals ik al aangaf worden er kosten gerekend waar je niet onder uit kunt, deze kosten maken het misschien minder aantrekkelijk om hier van gebruik te maken. Maar als je voor een korte periode even wat extra geld nodig hebt, dan kan het een oplossing zijn.

Startscherm aanvragen minilening

Startscherm aanvragen minilening

Beter geen minilening

In een aantal gevallen is het helemaal niet verstandig om te gaan lenen. Ook daar heb ik over geschreven. ´Waarom je geen minilening zou moeten afsluiten´ geeft een kijkje in de wereld van de kosten die bij een dergelijk product komen kijken. Lees het en je weet precies hoeveel rente je gaat betalen en exact welke kosten je kunt verwachten.

Dit vind je misschien ook leuk...