Home » Doorlopend krediet » Geld lenen doorlopend krediet

Geld lenen doorlopend krediet

Geld lenen doorlopend krediet
Geld lenen doorlopend krediet

Geld lenen doorlopend krediet. Er is al veel over geschreven, ook door mij. Maar toch blijken er nog steeds onduidelijkheden te bestaan over de toepassingen, de rente, de looptijd en de voorwaarden. De verwarring ontstaat vooral vanwege de verschillen met het doorlopend krediet en andere leningen. Ik zal me nu uitsluitend richten op het doorlopend krediet om een zo helder mogelijk beeld te geven van dit product. Natuurlijk kun je hier dan ook gelijk een offerte aanvragen of eerst berekenen hoeveel je kunt lenen en of dat in jouw geval een weloverwogen beslissing is.

Geld lenen doorlopend krediet

Voor de leesbaarheid zal ik het doorlopend krediet DK noemen. Het DK is bedoeld om je voor een langere periode van meestal 5 jaar een ruime financiële armslag te geven. Het is bij deze leenvorm eigenlijk niet de bedoeling dat je er iets duurs van gaat kopen. Voor doen van een grote aanschaf zoals een nieuwe auto of een nieuwe keuken kun je het beste op zoek naar een ander krediet (persoonlijke lening).

De rente

Hier vind je wel wat onduidelijkheid waar de consument nogal wat zaken door elkaar haalt. De rente op het DK is variabel, maar wat betekent dit nu precies en hoe vaak kan deze worden aangepast. De rente die bekend wordt wanneer je een offerte voor een lening aanvraagt is opgebouwd uit een aantal componenten. Let wel dat je alleen maar rente gaat betalen over bedragen die je daadwerkelijk opneemt, over niet opgenomen tegoeden betaal je géén rente.

Persoonlijke omstandigheden

Ten eerste wordt er gekeken naar je persoonlijke omstandigheden. Woon je in een koophuis met een lage hypotheek, werkt je partner ook, heb je geen andere leningen dan kan de rente voor dat gedeelte flink omlaag. Je bent immers op deze manier een laag risico voor de uitlener. Maar let op, verandert je persoonlijke situatie door bijvoorbeeld een scheiding of werkeloosheid dan stijgt het risico en kán de rente verhoogd worden.

Marktomstandigheden

Ook wordt er rekening gehouden met de stand van de rente die in de Europese Unie (Euribor) wordt vastgesteld. Op dit moment is deze erg laag en werkt nu dus in je voordeel. Wanneer deze rente echter weer gaat stijgen dan wordt de rente op je DK ook gelijk hoger, dit merk je dus meteen in je portemonnee. Dit verandert natuurlijk niet van de ene op de andere dag en dit zal geen schokeffect gaan geven. Maar toch wel iets om op de langere termijn rekening mee te houden.

De looptijd

Net als de rente is de looptijd bij een DK niet echt een vaststaand feit. Het wordt in je overeenkomst wel opgenomen en is meestal een periode van 5 jaar. Alleen wanneer je persoonlijke omstandigheden niet zijn veranderd zul je meestal een aanbod krijgen om de lening voor nog eens 5 jaar te verlengen onder dezelfde omstandigheden. Zeker als je bijna geen gebruik maakt van het krediet dan kan het geen kwaad om een verlenging te accepteren (want je betaalt alleen rente over opgenomen tegoeden).

Aflossen van het doorlopend krediet

Het is erg verleidelijk om alleen maar de rente af te lossen. Zo houd je je maandelijkse rentelasten laag en dit kun je lang volhouden. Maar het is een slecht idee, los je niets af dan blijft dit krediet je tot in lengte van dagen achtervolgen. Kies daarom voor een aflossing die natuurlijk de verplichte rente betreft en ook een gedeelte aflossing. Doe je dat op deze manier dan ben je er ook met een paar jaar helemaal klaar mee.

Problemen bij aflossingsvrij krediet

Meerdere consumenten zijn in de problemen gekomen met hoge kredieten van €25.000 en meer met uitsluitend aflossing van de rente. Na het betalen van wel 10 jaar rente kwamen deze consumenten er achter dat het volledige leenbedrag nog openstond. Doe je het op een verstandige manier dan zorg je er voor dat je naast de rente ook 2% van het krediet aflost, dan ben je er in minder dan 4 jaar helemaal van af. Kies daarom nooit voor een aflossingsvrije lening.