Home » Geld lenen » Specifiek doel » Financiering restschuld bij scheiding

Financiering restschuld bij scheiding

Scheiden is helaas vandaag de dag nog een veel voorkomend verschijnsel. Een moeilijke en heftige periode breekt aan, zeker vanwege het feit dat de emoties rondom scheiden hoog op kunnen lopen. Wanneer je samen een woning hebt gekocht wordt de financiële situatie er ook niet altijd beter op. In de huidige woningmarkt je huis moeten verkopen resulteert vaak in achterblijven met een restschuld.

Bekijk de mogelijkheden

De Nederlandse Kredietmaatschappij

Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
€5.000 tot €150.000
Binnen 2 uur een voorstel
De beste voorwaarden

Saldodipje minilening

€100 – €1800
Aflossen in 62 dagen
Geen BKR toetsing
Binnen 12/24 uur geld
Direct beschikbaar

Santander lenen

Santander

Persoonlijke lening
Aflossen: 48-120 maanden
Vertrouwd lenen
Vanaf €2.500
BKR toetsing: Ja

Financiering restschuld bij scheiding

Achterblijven met een restschuld kan je in grote financiële problemen brengen. De geldverstrekker wil namelijk te allen tijde zijn geld terug zien en in verreweg de meeste gevallen ben je hoofdelijk aansprakelijk voor de restschuld. Wanneer het gaat om restschuld bij verkoop van je woning gaat het vrijwel altijd om aanzienlijke bedragen. Spaarsaldo is meestal ontoereikend om de restschuld te voldoen. Gelukkig zijn er financieringsmogelijkheden om van dit probleem af te komen. Hierdoor krijg je weer  financiële adem. Adem die je hard nodig hebt bij wat er verder allemaal komt kijken bij het afhandelen van een scheiding.

Persoonlijke lening

Een mogelijkheid die je hebt om de restschuld in één keer te voldoen is het aangaan van een persoonlijke lening, in de volksmond ook wel “PL” genoemd. De werking van dit product is relatief eenvoudig. Je leent het bedrag dat je nodig hebt. Met dit bedrag los je vervolgens de restschuld af. Wat resteert is dat je nu maandelijks een bedrag af gaat lossen op je persoonlijke lening. Groot voordeel van de “PL” is dat de looptijd vaststaat, als ook de af te lossen maandbedragen. Op deze manier ben je er dus zeker van dat na bepaalde tijd je de persoonlijke lening volledig hebt afgelost. In sommige gevallen kun je ook boetevrij extra aflossen, dit verkort uiteraard de looptijd en ben je eerder van je lening af.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet wordt in de volksmond vaak “DK” genoemd. Het is een meer flexibeler vorm van lenen, waarbij de looptijd niet per definitie vaststaat. Wanneer je ervoor kiest om een doorlopend krediet af te sluiten leen je ook hier het bedrag dat je nodig hebt voor het aflossen van de restschuld. Bedrag wordt op je rekening overgemaakt en hier los je de restschuld dan ook daadwerkelijk mee af. Net zoals bij een persoonlijke lening ga je maandelijks aflossen op het afgeloste krediet. De afgeloste bedragen kun je vaak weer opnieuw opnemen wanneer je even wat meer financiële ruimte nodig hebt. De looptijd staat dan ook niet per definitie vast, mede doordat de rente vaak variabel is. Ook de af te lossen maandbedragen kunnen dan ook in hoogte variëren.

Wat is de beste oplossing

Geld lenen kost altijd geld. Dit geldt dan ook voor een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Toch kan het aangaan van een “PL” of “DK” een prima oplossing zijn om je meer financiële zorgen te besparen. Elke situatie is anders. Je mag van de kredietverstrekker verwachten dat hij het product adviseert dat het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Dit is bij wet geregeld en wordt ook wel financiële zorgplicht genoemd. Een persoonlijke lening of doorlopend krediet biedt je wellicht de mogelijkheid om een streep onder een aantal (financiële) zaken te zetten, zodat jij je weer kunt richten op de toekomst! De belastingdienst heeft ook interessante informatie over restschuld.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente