Home » Financieel nieuws » Een lijfrente als aanvulling van jouw pensioen

Een lijfrente als aanvulling van jouw pensioen

Wil jij op je oude dag nog leuke dingen doen? Dan moet je na jouw pensioen wel beschikken over voldoende financiële middelen. Niet zelden komen gepensioneerden tot de ontdekking dat ze na hun pensionering over beduidend minder inkomen beschikken. Wil je dat voorkomen? Dan zou je kunnen overwegen om een lijfrenteverzekering af te sluiten. Je kunt op die manier belastingvrij geld opzij zetten voor je oude dag.

Opbouwen van kapitaal

Met een lijfrentepolis bouw je kapitaal op voor later. Dat kun je doen door eenmalig een bedrag te storten of door periodiek een bedrag te storten. De inleg levert rendement op. Bij een beleggingspolis is het rendement niet gegarandeerd. Je kunt een hoog rendement behalen, maar je loopt ook het risico om een deel van je inleg te verliezen. Wil je dat risico niet lopen? Dan kun je ervoor kiezen om een polis met een gegarandeerd rendement af te sluiten. Een derde mogelijkheid is het afsluiten van een gecombineerde polis. Dan loop je minder risico. Immers, een deel van de inleg wordt belegd en over het andere deel ontvang je een vast rendement.

Lijfrente en de belasting

Bouw je te weinig pensioen op? Dan heb je een jaarruimte of reserveringsruimte. Hoe hoog jouw reserveringsruimte is kun je berekenen op de website van de belastingdienst. Je kunt dan fiscaal voordelig sparen voor jouw aanvullend pensioen. De jaarlijkse inleg mag van jouw belastbaar inkomen in box 1 worden afgetrokken. Bovendien wordt de lijfrente die je aan het opbouwen bent niet tot jouw vermogen gerekend. Om die reden hoef je over het opgebouwde bedrag geen vermogensbelasting te betalen.

De looptijd van een lijfrente

Met het geld dat je hebt opgebouwd kun je na jouw pensioen een levenslange lijfrente kopen bij een verzekeringsmaatschappij. Dan is de lengte van de uitkering afhankelijk van je lijf. Je ontvangt dus elke maand een afgesproken bedrag tot het moment dat je komt te overlijden.

Hoeft niet levenslang

Overigens hoeft je niet te kiezen voor een levenslange lijfrente. Verwacht je dat je vooral in de eerste jaren na jouw pensionering extra geld nodig hebt? Dan kun je overwegen om een aantal jaren een uitkering te ontvangen van rond de €25.000. Je ontvangt dan een hoger bedrag per maand.

Lijfrente en de belasting

lijfrente en belastingZoals al eerder opgemerkt kom je als je een pensioentekort hebt in aanmerking voor belastingvoordeel. Dat belastingvoordeel moet op zeker moment weer worden afgerekend. Je betaalt over de maandelijkse uitkeringen van de lijfrente inkomstenbelasting. Het te betalen bedrag is overigens doorgaans bescheiden. Immers, na jouw pensionering val je doorgaans in een gunstiger belastingtarief. Je betaalt dus relatief weinig belasting over de uitkering.

Nadelen van een lijfrentepolis

Overweeg je om een lijfrentepolis af te sluiten. Dan is het goed om ook op de hoogte te zijn van de nadelen. Het is vergeleken met zelf sparen of beleggen een niet flexibele vorm van vermogensopbouw. Je kunt niet tussentijds over het in de polis gestorte geld beschikken, zelfs al is dat €50.000 of meer. De bestemming is het aanvullen van je pensioen. Andere bestemmingen zijn bij een lijfrente niet mogelijk. Bovendien zijn in de polis niet zelden hoge kosten verwerkt, zoals advies en uitkeringskosten.Andere optie is banksparen

Een andere manier van sparen voor je oude dag is ´banksparen´. Ook deze vorm kent een aantal voor- en nadelen. Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan het artikel wat ik over banksparen heb geschreven. Zeker met de huidige strenge regels is het zaak alle beschikbare mogelijkheden te bekijken en ook met banksparen zijn er nog steeds fiscale voordelen als je aan de voorwaarden voldoet.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente