Home » Doorlopend krediet » Doorlopend Krediet en zijn leenrente bekeken

Doorlopend Krediet en zijn leenrente bekeken

Doorlopend Krediet en zijn leenrente bekeken
Doorlopend Krediet en zijn leenrente bekeken

Doorlopend krediet en zijn leenrente bekeken kan de moeite waard zijn om zelf de laagste rente uit de aanbieders te vissen. Een doorlopend krediet (dk) wordt vaak aangevraagd vanwege zijn flexibiliteit en de mogelijkheid om eenmaal afgeloste termijn weer naar je eigen rekening over te boeken. Maar waar betaal je dan de laagste rente en misschien nog wel belangrijker, waar heb je de meest gunstige voorwaarden. Er achteraf achter komen dat je elders een lagere rente had kunnen krijgen is natuurlijk geen fijn idee. Daarom is het ook interessant om dit van tevoren te doen.

Je weet niet precies hoeveel je nodig hebt

Het voordeel van dit krediet is dat wanneer je niet weet hoeveel geld je nodig hebt dit bij een dk niet zoveel uitmaakt. Je gaat immers pas rente betalen op het moment dat je de lening daadwerkelijk gaat gebruiken. Tot die tijd blijft het bedrag tot je beschikking staan, waarbij je een gedeelte kunt overboeken naar je eigen rekening wanneer je dit nodig hebt.

Je kind gaat studeren

Stel dat je zoon of dochter gaat studeren en hij of zij waarschijnlijk wel wat financiële hulp kan gebruiken. Maar ja, hoeveel dat dan is, dat is op voorhand moeilijk in te schatten. Neem je een persoonlijke lening van 5.000 euro waarbij later blijkt dat dit niet voldoende is, dan kun je weer van voren af aan gaan beginnen met aanvragen. Met natuurlijk alle bijbehorende paperassen en vragen. Met een dk kun je dit gewoon wat ruimer instellen, zeker met de mogelijkheid om niet alles daar van te gebruiken.

Je gaat je huis verbouwen

Ook weer een voorbeeld waarbij je niet meteen weet hoeveel je nodig gaat hebben. Valt het mee dan houd je geld over waar je wel rente over moet betalen, maar valt het tegen dan kan het gebeuren dat vanwege geldgebrek de verbouwing stil komt te liggen en het weken duurt voordat je weer verder kunt gaan met het mooi maken van je huis.

Wat zijn gunstige voorwaarden

Je kunt goed beoordelen of voorwaarden gunstig zijn om te vragen naar de minimale rente, maar veel belangrijker, wat de maximale rente is die de kredietverstrekker kan rekenen. Komt er namelijk een verandering in je situatie zoals een scheiding, ontslag of verkoop van je huis, dan kan de verstrekker wegens hoger risico de rente gaan verhogen. Als je weet wat dit maximaal kan worden dan kun je daar nooit door verrast worden. Alhoewel de omstandigheden waarbij die voorkomt al niet leuk zijn, moet je hier wel rekening mee houden.

Doorlopend krediet en zijn leenrente bekeken

De rente fluctueert snel, op dit moment alleen maar naar beneden, maar dit kan ook weer veranderen zodat je met een stijgende rente krijgt te maken. Probeer een zo goed mogelijk beeld te krijgen door de meest negatieve scenario´s te verzinnen. Het komt voor dat op een gegeven moment alles tegen gaat zitten. Laat je dan niet verrassen door een doorlopend krediet waarbij je een hogere rente niet voorzien had.

Vraag specifiek naar verhoging rente

Heb je eenmaal besloten om een offerte aan te gaan vragen voor een doorlopend krediet van zeg 20.000 euro, vraag dan aan het bedrijf wat de offerte uitbrengt specifiek naar redenen voor het verhogen van de leenrente en vraag of deze in de offerte vermeld kan worden. Dek jezelf goed in voor de toekomst.