Home » Geld lenen » Doorlopend krediet » Doorlopend krediet aftrekbaar

Doorlopend krediet aftrekbaar

Wanneer is een doorlopend krediet aftrekbaar voor de belasting? Wie een lening afsluit, heeft daarmee automatisch een schuld. Deze schuld is verdwenen wanneer de afbetalingstermijn verlopen is en de consument zich gehouden heeft aan de afspraken rondom de afbetaling. Over deze periodieke afbetalingen wordt rente verrekend.

Santander lenen

Santander
Persoonlijke lening
Aflossen: 48-120 maanden
Vertrouwd lenen
Vanaf €1.000
BKR toetsing: Ja

Saldodipje minilening
€100 – €1500
Aflossen in 62 dagen
Geen BKR toetsing
Binnen 24 uur geld
Direct beschikbaar

De Nederlandse Kredietmaatschappij
Persoonlijke lening

Doorlopend krediet
Vanaf €5.000
Rente vanaf 6,5%
De beste voorwaarden

Qeld zakelijk
Zakelijk geld lenen

Voor alle ondernemers
€1.000 tot €200.000
Binnen 24 uur uitbetaling
Géén onderpand of jaarcijfers
Ook voor eenmanszaak

Kosten doorlopend krediet

Doorlopend kredietOverzicht
Minimum lenen€2.500
Maximum lenen€100.000
Laagste rente4,5%
Hoogste rente6,9%
Kortste looptijd12 maanden
Langste looptijd120 maanden
doorlopend krediet aftrekbaar
Doorlopend krediet aftrekbaar

Rente opgeven belastingdienst

Het is van groot belang dat de lening die je afsluit, niet voor een schuld zorgt die niet realistisch terug te betalen is. Lenen kost geld. Ook voor de andere partij, de verstrekker van de lening, is het belangrijk dat de aanvrager van de lening deze terug zal kunnen betalen. Wanneer de consument de rente terug kan krijgen bij de belastingdienst, zal dit het afbetalen versimpelen én mogelijk versnellen. Eerder afbetalen dan de afgesproken termijn wordt hierdoor mogelijk. Dit wordt altijd gestimuleerd, en soms zelfs beloond met een vergoeding.

Kenmerken doorlopend krediet:
Variabele rente
Variabele looptijd
Altijd geld achter de hand
Vanaf €5.000
BKR toetsing (afwijzing bij registratie)
Geen afsluitkosten

Consumptief krediet niet meer aftrekbaar

Tot 2001 waren alle rente van consumptieve kredieten aftrekbaar bij de belastingdienst. Sinds 1 januari 2001 zijn de regels hiervoor verscherpt. Slechts in sommige gevallen is het doorlopend krediet nog aftrekbaar bij de belasting. Bij persoonlijke leningen zijn er twee vormen die aftrekbaar zijn. De eerste is wanneer de lening gebruikt wordt voor aanschaf, verbouwing of verbetering van je eigen huis. Het is van belang om de onkosten hiervan goed bij te houden en in een overzicht te zetten, als bewijsvorming van het gebruik van de lening.

Uitzonderingen aftrekbaarheid

Uitzonderingen voor onkosten zijn bijvoorbeeld het aanschaffen van meubels, dit zijn aankopen met eigenbelang. Wanneer je het geleende geld gebruikt voor het bouwen van bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer, is deze wel aftrekbaar. Hierdoor kan het voorkomen dat slechts een deel van het doorlopend krediet aftrekbaar zal zijn. De tweede mogelijkheid is wanneer de lening wordt gebruikt om de restschuld van een woning mee af te betalen. Deze rente is aftrekbaar voor een periode van maximaal 15 jaar, mits de restschuld is ontstaan na 29 oktober 2012. Beiden zijn enkel aftrekbaar wanneer het je hoofdwoning treft, dus niet in het geval van een eventueel tweede woning.

WOZ krediet

Ook de rente die betaald wordt over een WOZ krediet is fiscaal aftrekbaar. WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Het gaat bij een WOZ krediet altijd over een koopwoning, huurwoningen komen hierbij niet aan bod. Een voordeel is dat de rente vaak lager ligt dan bij een doorlopend krediet, omdat de verstrekker minder risico loopt. Verder heeft deze lening veel weg van een persoonlijke lening. Ook voor het WOZ krediet geldt dat het enkel aftrekbaar is wanneer het geld gebruikt wordt voor aankoop, verbetering of verbouwing van de woning.

tweede huis niet aftrekbaar
Een tweede huis is niet meer aftrekbaar

Bijlenen en aftrekbaarheid

Aangezien het doorlopend krediet enkel aftrekbaar is wanneer het wordt gebruikt ter financiering van verbouwing, aankoop of verbetering van een woning, is bijlenen in dat geval geen optie. Na het bijlenen zou de lening namelijk niet meer enkel betrekking hebben op de woning, aangezien het benodigde bedrag van tevoren is vastgesteld.

Na een hogere lening ontvangen te hebben, is het dan ook niet langer aftrekbaar bij de belastingdienst. Daarom is het van belang dat de hoogte van de lening van tevoren heel exact wordt uitgerekend, om later niet voor onvoorziene zaken te staan. De belastingdienst kan controleren in hoeverre het geleende bedrag daadwerkelijk voor de woning is gebruikt, en het aftrekbare gedeelte in vermindering brengen of het zelfs volledig niet-aftrekbaar verklaren.

Met de volgende BKR coderingen kun je GEEN doorlopend krediet of persoonlijke lening aanvragen:
H (jonger dan 5 jaar).
A1, A2, A3, A4 en A5.

Aftrekbaarheid voor 1996

Wanneer je een lening voor eigen woning hebt afgesloten vóór 1 januari 1996 zijn de rente en de kosten aftrekbaar ook wanneer de lening niet gebruikt is voor aankoop, verbetering of verbouwing van je huis.

Video over doorlopend krediet (0:44)

Niet aftrekbare kredieten

Zogenoemde “Consumptieve kredieten” zijn sinds 2001 niet meer af te trekken van het inkomen. Bijvoorbeeld het kopen van een auto, nieuwe meubels voor in huis, een luxere levensstijl kunnen hanteren enzovoorts zijn niet aftrekbare kostenposten. Een groot deel van de leningen valt daardoor in een niet aftrekbare regeling bij de belastingdienst, waardoor je de rente op de lening volledig zelf zal moeten betalen.

Studiefinanciering en aftrekbare rente

Tot het schooljaar 2014-2015 werd studiefinanciering bij het behalen van een diploma omgezet in een gift. Sinds 2015-2016 is dit echter niet meer het geval en is er een nieuwe regeling getroffen. Studiefinanciering is een lening met een uitzonderlijk lage rente, maar deze rente is niet aftrekbaar bij de belastingdienst.

Wel aftrek na 2015

De schuld zelf kan je wél in aftrek nemen bij het bepalen van je gehele vermogen, wanneer de schuld is ontstaan ná 1 september 2015, of wanneer je bij het ontstaan van de studieschuld geen recht had op aftrek voor schooluitgaven.

Alleen aftrekbaar boven heffingsvrije vermogen

Deze schuld aftrekken van je inkomen heeft echter enkel zin wanneer je boven het heffingsvrije vermogen valt. Dit is boven de €25.000. Wanneer je daar onder zit, betaal je sowieso al geen box-3 inkomstenbelasting en hoef je hier ook geen aftrek over te vragen.

Niet aftrekbare kosten

Eigenlijk kan je simpelweg stellen dat in de meeste gevallen alleen leningen voor aankoop, verbouwing of verbetering van een woning aftrekbaar zijn bij de belasting. Het is altijd goed om te kijken naar je individuele geval, voor het geval je meer betaalt dan nodig. Kredieten die nooit aftrekbaar zijn, zijn bijvoorbeeld:

1. Krediet voor een auto of tweede huis
2. Leningen die door bij te lenen geen eigenwoningschuld (meer) zijn
3. Leningen die aangegaan zijn om andere leningen te betalen

lening auto niet meer aftrekbaar
Ook een lening voor een nieuwe auto is niet meer aftrekbaar

Controleer je aftrekbare krediet

Het wordt altijd aangeraden om bij twijfel over eventueel wel of niet aftrekbare posten contact op te nemen met de belastingdienst. Het is altijd prettig wanneer blijkt dat je minder hoeft te betalen dan aanvankelijk gedacht. Ga daarom altijd goed na of jouw persoonlijke situatie valt onder een aftrekbare lening.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente