Home » Geld lenen » Doorlopend krediet » Doorlopend krediet aftrekbaar

Doorlopend krediet aftrekbaar

Wanneer is een doorlopend krediet aftrekbaar voor de belasting? Wie een lening afsluit, heeft daarmee automatisch een schuld. Deze schuld is verdwenen wanneer de afbetalingstermijn verlopen is en de consument zich gehouden heeft aan de afspraken rondom de afbetaling. Over deze periodieke afbetalingen wordt rente verrekend.


Saldodipje minilening

Saldodipje spoed
Binnen 24 uur geld
€100 – €1500
Aflossen tot 62 dagen
Ruime goedkeuring
Meer info

Direct beschikbaar

Bekijk Saldodipje


Nederlandse Kredietmaatschappij

Nederlandse Kredietmaatschappij
Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
Vanaf €5.000
Rente vanaf 3,5%
De beste voorwaarden

BKR toetsing

Bekijk nu


Santander lenen

Santander
Aflossen: 12-120 maanden
Persoonlijke lening
Vertrouwd lenen
Vanaf €1.500
Meer info

BKR toetsing

Bekijk Santander


Qeld

Zakelijk geld lenen
Voor alle ondernemers
€1.000 tot €200.000
Binnen 24 uur uitbetaling
Géén onderpand of jaarcijfers
Ook voor eenmanszaak

Snel beschikbaar

Bekijk Qeld


Kosten doorlopend krediet

Doorlopend kredietKosten
Minimum lenen€1.000
Maximum lenen€100.000
Laagste rente4,5%
Hoogste rente6,9%
Kortste looptijd12 maanden
Langste looptijd120 maanden
doorlopend krediet aftrekbaar
Doorlopend krediet aftrekbaar

Rente opgeven belastingdienst

Het is van groot belang dat de lening die je afsluit, niet voor een schuld zorgt die niet realistisch terug te betalen is. Lenen kost geld. Ook voor de andere partij, de verstrekker van de lening, is het belangrijk dat de aanvrager van de lening deze terug zal kunnen betalen. Wanneer de consument de rente terug kan krijgen bij de belastingdienst, zal dit het afbetalen versimpelen én mogelijk versnellen. Eerder afbetalen dan de afgesproken termijn wordt hierdoor mogelijk. Dit wordt altijd gestimuleerd, en soms zelfs beloond met een vergoeding.

Kenmerken doorlopend krediet:
Variabele rente
Variabele looptijd
Altijd geld achter de hand
Vanaf €5000
BKR toetsing (afwijzing bij registratie)
Geen afsluitkosten

Consumptief krediet niet meer aftrekbaar

Tot 2001 waren alle rente van consumptieve kredieten aftrekbaar bij de belastingdienst. Sinds 1 januari 2001 zijn de regels hiervoor verscherpt. Slechts in sommige gevallen is het doorlopend krediet nog aftrekbaar bij de belasting. Bij persoonlijke leningen zijn er twee vormen die aftrekbaar zijn. De eerste is wanneer de lening gebruikt wordt voor aanschaf, verbouwing of verbetering van je eigen huis. Het is van belang om de onkosten hiervan goed bij te houden en in een overzicht te zetten, als bewijsvorming van het gebruik van de lening.

Uitzonderingen aftrekbaarheid

Uitzonderingen voor onkosten zijn bijvoorbeeld het aanschaffen van meubels, dit zijn aankopen met eigenbelang. Wanneer je het geleende geld gebruikt voor het bouwen van bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer, is deze wel aftrekbaar. Hierdoor kan het voorkomen dat slechts een deel van het doorlopend krediet aftrekbaar zal zijn. De tweede mogelijkheid is wanneer de lening wordt gebruikt om de restschuld van een woning mee af te betalen. Deze rente is aftrekbaar voor een periode van maximaal 15 jaar, mits de restschuld is ontstaan na 29 oktober 2012. Beiden zijn enkel aftrekbaar wanneer het je hoofdwoning treft, dus niet in het geval van een eventueel tweede woning.

WOZ krediet

Ook de rente die betaald wordt over een WOZ krediet is fiscaal aftrekbaar. WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Het gaat bij een WOZ krediet altijd over een koopwoning, huurwoningen komen hierbij niet aan bod. Een voordeel is dat de rente vaak lager ligt dan bij een doorlopend krediet, omdat de verstrekker minder risico loopt. Verder heeft deze lening veel weg van een persoonlijke lening. Ook voor het WOZ krediet geldt dat het enkel aftrekbaar is wanneer het geld gebruikt wordt voor aankoop, verbetering of verbouwing van de woning.

tweede huis niet aftrekbaar
Een tweede huis is niet meer aftrekbaar

Bijlenen en aftrekbaarheid

Aangezien het doorlopend krediet enkel aftrekbaar is wanneer het wordt gebruikt ter financiering van verbouwing, aankoop of verbetering van een woning, is bijlenen in dat geval geen optie. Na het bijlenen zou de lening namelijk niet meer enkel betrekking hebben op de woning, aangezien het benodigde bedrag van tevoren is vastgesteld.

Na een hogere lening ontvangen te hebben, is het dan ook niet langer aftrekbaar bij de belastingdienst. Daarom is het van belang dat de hoogte van de lening van tevoren heel exact wordt uitgerekend, om later niet voor onvoorziene zaken te staan. De belastingdienst kan controleren in hoeverre het geleende bedrag daadwerkelijk voor de woning is gebruikt, en het aftrekbare gedeelte in vermindering brengen of het zelfs volledig niet-aftrekbaar verklaren.

Met de volgende BKR coderingen kun je GEEN doorlopend krediet of persoonlijke lening aanvragen:
H (jonger dan 5 jaar).
A1, A2, A3, A4 en A5.

Aftrekbaarheid voor 1996

Wanneer je een lening voor eigen woning hebt afgesloten vóór 1 januari 1996 zijn de rente en de kosten aftrekbaar ook wanneer de lening niet gebruikt is voor aankoop, verbetering of verbouwing van je huis.

Niet aftrekbare kredieten

Zogenoemde “Consumptieve kredieten” zijn sinds 2001 niet meer af te trekken van het inkomen. Bijvoorbeeld het kopen van een auto, nieuwe meubels voor in huis, een luxere levensstijl kunnen hanteren enzovoorts zijn niet aftrekbare kostenposten. Een groot deel van de leningen valt daardoor in een niet aftrekbare regeling bij de belastingdienst, waardoor je de rente op de lening volledig zelf zal moeten betalen.

Studiefinanciering en aftrekbare rente

Tot het schooljaar 2014-2015 werd studiefinanciering bij het behalen van een diploma omgezet in een gift. Sinds 2015-2016 is dit echter niet meer het geval en is er een nieuwe regeling getroffen. Studiefinanciering is een lening met een uitzonderlijk lage rente, maar deze rente is niet aftrekbaar bij de belastingdienst.

Wel aftrek na 2015

De schuld zelf kan je wél in aftrek nemen bij het bepalen van je gehele vermogen, wanneer de schuld is ontstaan ná 1 september 2015, of wanneer je bij het ontstaan van de studieschuld geen recht had op aftrek voor schooluitgaven.

Alleen aftrekbaar boven heffingsvrije vermogen

Deze schuld aftrekken van je inkomen heeft echter enkel zin wanneer je boven het heffingsvrije vermogen valt. Dit is boven de €25.000. Wanneer je daar onder zit, betaal je sowieso al geen box-3 inkomstenbelasting en hoef je hier ook geen aftrek over te vragen.

Niet aftrekbare kosten

Eigenlijk kan je simpelweg stellen dat in de meeste gevallen alleen leningen voor aankoop, verbouwing of verbetering van een woning aftrekbaar zijn bij de belasting. Het is altijd goed om te kijken naar je individuele geval, voor het geval je meer betaalt dan nodig. Kredieten die nooit aftrekbaar zijn, zijn bijvoorbeeld:

1. Krediet voor een auto of tweede huis
2. Leningen die door bij te lenen geen eigenwoningschuld (meer) zijn
3. Leningen die aangegaan zijn om andere leningen te betalen

lening auto niet meer aftrekbaar
Ook een lening voor een nieuwe auto is niet meer aftrekbaar

Controleer je aftrekbare krediet

Het wordt altijd aangeraden om bij twijfel over eventueel wel of niet aftrekbare posten contact op te nemen bij de belastingdienst. Het is altijd prettig wanneer blijkt dat je minder hoeft te betalen dan aanvankelijk gedacht. Ga daarom altijd goed na of jouw persoonlijke situatie valt onder een aftrekbare lening.

Zit je na het lezen nog met vragen? Ik kan me dat goed voorstellen, financieren is namelijk een gecompliceerd onderwerp. Speciaal om die reden kun je kijken bij ´veelgestelde vragen´. Ik weet zeker dat je daar het antwoord op je vraag zult vinden.


Minilening

minilening

Minilening Wat is een minilening? Een minilening is het lenen van een klein bedrag vanaf €100 met een snelle uitbetaling. Je kunt dus met spoed geld lenen. Daarnaast wordt een…

Met spoed geld lenen

met spoed geld lenen

Met spoed geld lenen Hoe werkt geld lenen met spoed? Geld lenen met spoed werkt prima als zowel de aanbieder als de aanvrager snel handelen. De aanvrager heeft dit in…

Direct geld op je rekening

direct geld op je rekening

Wat is geld lenen binnen 1 uur? Saldodipje is momenteel de meest betrouwbare officiële aanbieder om direct geld op je rekening te krijgen. Een snelle lening is mogelijk vanaf €100…

Snel geld lenen zonder bkr en papierwerk

snel geld lenen zonder papierwerk

Wat is per direct geld lenen zonder documenten? Per direct geld lenen zonder documenten is het aanvragen/afsluiten van een lening waarbij maar weinig papieren te hoeven worden opgestuurd. Je hebt…

Contant geld en vakantie naar Griekenland

griekenland geld mee

Wanneer je deze zomervakantie naar Griekenland afreist kun je het beste contant geld meenemen. Zowel reisbrancheorganisatie ANVR als het ministerie geven als advies contant geld mee te nemen, omdat het…

Geld lenen voor begrafenis

geld lenen begrafenis

Natuurlijk is het een vervelende tijd als je moet geld lenen voor begrafenis, het betekent dat de overledene zelf geen verzekering had afgesloten en dat de bijbehorende factuur voor de…