Home » Geld lenen » Seniorenlening

Seniorenlening

Seniorenlening afsluiten? Dit zijn de mogelijkheden

Een seniorenlening is een kredietmogelijkheid speciaal voor ouderen die reeds met pensioen zijn, of op het punt staan te pensioneren. Deze speciaal ontwikkelde leningen hebben bijzondere voorwaarden die consumenten op leeftijd toch nog aan financiële armslag te kunnen helpen.

Het is raar maar waar: Er is niet zoveel bekend over de seniorenlening. Omdat ik zelf ook wel benieuwd ben waarin een seniorenlening nou verschilt van andere leningen en waaraan je moet voldoen om deze lening af te kunnen sluiten, hebben we ons her en der laten informeren. En natuurlijk willen we deze informatie niet voor onszelf houden maar graag delen met iedereen die van plan is om deze leensoort voor ouderen aan te vragen.

De Nederlandse Kredietmaatschappij

Persoonlijke lening
Doorlopend krediet
€5.000 tot €150.000
Binnen 2 uur een voorstel
De beste voorwaarden

Saldodipje minilening

€100 – €1800
Aflossen in 62 dagen
Geen BKR toetsing
Binnen 12/24 uur geld
Direct beschikbaar

Santander lenen

Santander

Persoonlijke lening
Aflossen: 48-120 maanden
Vertrouwd lenen
Vanaf €2.500
BKR toetsing: JaWat voor leensoort is de senioren lening eigenlijk?

De meeste seniorenleningen kan je pas afsluiten wanneer je 60 jaar of ouder bent. Deze lening moet je aflossen vóór je 74e levensjaar. Voorheen moesten deze leningen voor het 68e levensjaar afgelost zijn, maar omdat mensen steeds ouder worden hebben de banken dit veranderd. Overigens verschilt de leeftijdsgrens tussen banken onderling ook weer aanzienlijk.

Strengere voorwaarden

Strengere voorwaarden
Strengere voorwaarden

Voor de wat oudere mensen is het veel lastiger om te lenen. Banken hanteren veel strengere voorwaarden voor deze doelgroep. Waarom is dat het geval? Banken hebben bij oudere mensen veel minder zekerheid dat ze daadwerkelijk de schuld kunnen aflossen. Niet alleen is de kans bij ouderen natuurlijk groter dat ze komen te overlijden, ook daalt het inkomen als men met pensioen gaat. Er blijft minder geld over om af te lossen. Overigens verschilt het per aanbieder hoeveel je als 60-plusser kunt lenen. Bij een enkele bank kan je tot wel 50.000 euro lenen terwijl weer andere geldverstrekkers kariger zijn in het verstrekken van geld.

Kies uit meerdere kredietsoorten

Trouwens, niet alle senioren leningen zijn persoonlijke leningen. Wel verschillen de voorwaarden meestal per bank of geldverstrekker, en dat geldt ook voor de hoogte van de rente. Wil je als 60-plusser echter geen persoonlijke lening maar een doorlopend krediet afsluiten? Houd er dan rekening mee dat je niet meer zoekt naar een speld in de hooiberg, want de banken zijn een stuk flexibeler geworden t.o.v. geld uitlenen aan ouderen. Voor senioren is ook de minilening beschikbaar gesteld.

Speciale leningen voor senioren is een goede ontwikkeling

Naar onze bescheiden mening is het een hele goede ontwikkeling dat het voor steeds meer ouderen mogelijk is om op latere leeftijd nog te kunnen lenen. Nu er meer leenmogelijkheden zijn is het ook mogelijk om bestaande leningen over te sluiten of samen te voegen tot 1 grote lening. Zo kunnen ook senioren op hun oude dag geld besparen door te dure leningen over te sluiten of meerdere kleine leningen samen te voegen. Ook een hypotheek kan op dit moment afgesloten worden door senioren. ook hier zijn wel weer speciale voorwaarden aan verbonden.

Des te ouder je bent des te minder je kan lenen

Bij alle reguliere banken geldt dat je steeds minder kunt lenen naarmate de leeftijd vordert. Een 65-plusser zal met een senioren lening minder kunnen lenen dan iemand van 62 jaar om maar iets te noemen.

Overzicht verschillende mogelijkheden

KredietverstrekkerSoort leningAan te vragen totBeoordeling
Nationale NederlandenDoorlopend krediet
Persoonlijke lening
59 jaar
66 jaar
Betrouwbaar *****
GeldshopDoorlopend krediet
Persoonlijke lening
73 jaar
73 jaar
Snel *****
FindioDoorlopend krediet
Persoonlijke lening
59 jaar
74 jaar
Goed ****
KredietspotterDoorlopend krediet
Persoonlijke lening
59 jaar
69 jaar
Simpele aanvraag ***
DEFAMDoorlopend krediet
Persoonlijke lening
64 jaar
68 jaar
Via tussenpersoon ***
Directa Doorlopend krediet
Persoonlijke lening
64 jaar
64 jaar
Via tussenpersoon ***
RabobankDoorlopend krediet
Persoonlijke lening
64 jaar
74 jaar
Hogere rente **
SantanderDoorlopend krediet
Persoonlijke lening
65 jaar
72 jaar
Buitenlandse bank **
QanderDoorlopend krediet
Persoonlijke lening
64 jaar
68 jaar
Via tussenpersoon **
InterbankDoorlopend krediet
Persoonlijke lening
59 jaar
67 jaar
Via tussenpersoon **

Opmerkingen bij tabel

Er moet opgemerkt worden dat in bovenstaand tabel rekening is gehouden met de leeftijd bij aanvang. Loopt de lening eenmaal dan dient deze voor een bepaalde leeftijd afgebouwd te worden, meestal is dit 5 jaar. Bij een doorlopend krediet is het bij maximale leeftijd bij aanvang niet meer toegestaan om afgeloste bedragen op te nemen. Op deze manier wordt het krediet rustig afgebouwd.

Senioren zijn bij de banken van harte welkom

ouderen welkom
Ouderen zijn meer dan welkom

Ouderen hebben het voordeel dat zij worden aangemerkt als goede betalers, of dit terecht is of niet dat laten we in het midden. De kredietverstrekkers beginnen meer en meer in te zien dat de bevolking steeds ouder wordt en dat de groep die nu aangemerkt kan worden als ´ouderen´ hun rekeningen en leningen over het algemeen goed betalen. Met deze wetenschap lopen de verstrekkers minder rente dan bij de jongere doelgroep. Het zou dus zelfs kunnen betekenen dat de rente iets naar beneden gaat voor de ouderen groep vanwege het lagere risico. Het verschilt sterk per aanbieder welke rente er wordt gerekend. Het blijft dus ook in dit geval zeker van belang om goed te blijven vergelijken en meerdere offertes aan te vragen.

Seniorenlening met spoed

Kan dat? Een seniorenlening met spoed? Dit kan zeker. Ook ouderen kunnen te maken hebben met een nare vermelding bij het bkr in Tiel. Voor deze doelgroep is er de mogelijkheid voor het lenen met spoed zonder een bkr toetsing. Let wel dat het maximale beschikbare bedrag slechts 1500 euro is.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente