Home » Financieel nieuws » De risico’s van het beleggen in aandelen (video)

De risico’s van het beleggen in aandelen (video)

Ongetwijfeld weet je dat beleggen niet zonder risico is. Heb je aandelen gekocht? Dan loop je op verschillende vlakken risico. Lijdt het bedrijf waar je aandelen van hebt bijvoorbeeld gekocht verlies? Dan worden je aandelen minder waard. Gaat het bedrijf failliet? Dan zijn je aandelen niets meer waard. Gaat het goed met het bedrijf? Dan kan de koers snel stijgen. Een ervaren aandelenbelegger weet dat de koersen van aandelen snel kunnen stijgen en snel kunnen dalen. Niet voor niets worden aandelen een risicovolle belegging genoemd. Overweeg je om te gaan beleggen in aandelen? Dan is het handig om op de hoogte te zijn van de risico’s die je kunt lopen. Als belegger kun je die kennis gebruiken om je tegen de risico’s van het beleggen in aandelen te wapenen.

Het marktrisico

Aandelen kenmerken zich door een schommeling van de koersen. De schommeling van de aandelenkoersen ten opzichte van het gemiddelde wordt aangeduid met de term volatiliteit. Aandelenkoersen reageren vaak relatief heftig op politieke of economische ontwikkelingen in de markt. Dit wordt het marktrisico genoemd. De aandelenkoersen kunnen bijvoorbeeld heftig reageren op een plotselinge rentestijging.

Andere risico’s

Het kan gebeuren dat de onderneming waarin je hebt belegd failliet gaat. Je inleg wordt niet terugbetaald en je aandelen zijn niets meer waard. Als aandeelhouder loop je kredietrisico.
De rente kan stijgen. Ondernemingen zijn vaak deels gefinancierd met geleend geld. Door de stijgende rentelasten daalt de winst van de onderneming. Je aandelen dalen ook in waarde. Als belegger loop je dan renterisico.

Gemakkelijk verhandelen

aandelen verhandelen

Beleggingen zijn doorgaans liquide. Ze kunnen dus direct verhandeld worden op de beurs. Het kan gebeuren dat je aandelen tijdelijk niet verhandeld worden op de beurs. De handel in je aandelen is tijdelijk stilgelegd. Als belegger loop je dan liquiditeitsrisico. Op de beurs wordt niet alleen in euro’s belegd. Wellicht zijn jouw aandelen in een andere valuta belegd. Die valuta kan dalen ten opzichte van de euro. De koers van je aandelen daalt dan ook. Als belegger loop je dan valutarisico.

Dividend

Naast de kans op koerswinst bij een bepaald bedrijf is er ook de mogelijkheid dat er een jaarlijks dividend wordt uitgekeerd. Maakt het bedrijf goed winst dan zal er een jaarlijkse uitkering volgen. Valt deze uitkering mee dan heb je geluk en kan dit zelfs oplopen tot wel €25.000. Het is gebleken dat het bedrijf het goed doet en dit zal dan ook direct tot gevolg hebben dan naast deze uitkering van dividend de koers zal gaan stijgen. Ook goed om dit aspect in de gaten te houden.

Risico en rendement

Het beleggen in aandelen is dus zeker niet zonder risico. Er zijn echter minder risicovolle beleggingen. Staatsobligaties worden gezien als een relatief veilige belegging. Je krijgt immers jaarlijks een vaste vergoeding. Een belangrijk nadeel van een staatsobligatie is echter dat de kans op flinke koersstijgingen bijzonder gering is. Je loopt als belegger veel minder risico, maar je hebt ook minder of zelfs geen kans om een aanzienlijke winst te behalen.

Profiteer als aandeelhouder

profijt aandeelhouder

Wie gaat beleggen in aandelen is bereid om risico’s te lopen. Gaat het goed in een bedrijf waarvan je aandelen hebt gekocht? Je profiteert dan volop als aandeelhouder en kunt een aanzienlijke winst behalen. Gaat het echter slecht met het bedrijf? Dan lijd je een aanzienlijk koersverlies. Als aandeelhouder wordt je ook uitgenodigd voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Je mag dan meebeslissen over de toekomst en de strategie, natuurlijk heb je als ´klein´ aandeelhouder niet veel in de pap te brokkelen, maar het is wel een leuk dagje weg met meestal gratis eten en drinken. Vooral het bedrijf Shell heeft veel consumenten die alleen maar een paar aandeeltjes bezitten om op die manier van het jaarlijks samenzijn gebruik te kunnen maken.

Niet direct verkopen

Uiteraard hoef je je aandelen bij een aanzienlijk koersverlies niet te verkopen. Je bent immers zo verstandig om alleen geld dat je kunt missen te beleggen in de risicovolle aandelen. Je kunt dus wachten tot de koersen weer gaan stijgen. Hierbij geldt zeker dat geduld een schone zaak is.

Hoog rendement mogelijk

Onderzoek heeft uitgewezen dat aandelen gemiddeld een veel hoger rendement hebben dan de veel veiligere obligaties. Het gemiddelde historisch rendement van aandelen, gemeten vanaf 1900, bedraagt 5 procent, terwijl het gemiddelde rendement van obligaties nog geen 1,7 procent bedraagt. Deze cijfers geven de geduldige bezitter van aandelen gelijk. Veel aandeelhouders zijn bereid om risico te nemen. Immers, ze worden daar op de lange termijn zeker voor beloond.

Populairste Nederlandse aandelen

1. Royal Dutch Shell
2. ING groep
3. KPN
4. Ahold Delhaize
5. Aegon
6. BAM
7. ArcelorMittal
8. Pharming Group
9. Unilever
10. Philips
De meeste bedrijven zul je wel kennen, met als uitzondering ArcelorMittal (staal/ijzer gevestigd in Heijningen) en Pharming Group (Nederlands biotechbedrijf gevestigd in Leiden).

De kosten

Er zijn in Nederland en België twee in het oog springende bedrijven die zich bezighouden met het verhandelen van aandelen, opties, e.d. Het mooie voor de consument is dat deze twee elkaar de tent uitvechten om de laagste provisies te rekenen. Ik zal daar eens een voorbeeld van geven, dan kun je dit zelf zien. Het gaat om Binck en De Giro. Ik zal me trouwens wel beperken tot de provisie die je moet betalen voor aandelen. Er is een namelijk enorme range van producten die worden aangeboden.

Binck Nederlandse aandelen
€ 6,50 + 0,10%
Minimaal € 10 – Maximaal € 150

De Giro Nederlandse en Belgische aandelen
€ 2,00 + 0,02%
Maximaal € 30,00

ABN AMRO Nederlandse aandelen
Servicekosten 0,18% (jaarlijks)
€ 6,50 per order + 0,10%
Minimaal € 10,00 per order – Maximaal € 150,00

Bekijk alle tarieven

Je kunt in bovenstaand overzicht duidelijk zien waar je voor wat betreft Nederlandse aandelen het beste kunt handelen. Ga je ook in andere producten handelen, bekijk dan de tarieven van zowel Binck als De Giro. In het gegeven voorbeeld gaat het uitsluitend om de kosten voor ´zelf beleggen´.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente