Home » Financieel nieuws » De populariteit van indexfondsen

De populariteit van indexfondsen

Beleggen in trackers

Het beleggen in indexfondsen wordt steeds populairder. Steeds meer beleggers beleggen in een indexfonds of tracker (‘to track’ betekent ‘volgen’). Dat is precies wat een indexfonds doet. Het is een fonds dat wereldwijde indexen of de Nederlandse AEX volgt. Het hoeft niet per se een aandelenindex te zijn. Het kan ook een index zijn die betrekking heeft op bijvoorbeeld obligaties, grondstoffen of vastgoed.  Om het extra ingewikkeld te maken zijn er voor het indexbeleggen maar liefst 3 benamingen verzonnen. De meest logische benaming naar mijn idee is ´indexfonds´, dit geeft goed weer waar het over gaat. Maar je herkent deze beleggingsvorm ook als Tracker, maar ook als ETF. ETF betekent ´Exchange Traded Fund´ en geeft aan dat dit fonds net zo gemakkelijk te verhandelen is als een aandeel.Eenvoudig wereldwijd beleggen

Door te beleggen in een indexfonds kun je als belegger in één klap wereldwijd beleggen. Op die manier kun je dus een wereldwijde spreiding in je beleggingsportefeuille aanbrengen. Een wereldwijde spreiding vermindert, zoals je waarschijnlijk wel weet, het risico van het beleggen in aandelen.

Passief beleggen

Er is een belangrijk onderscheid tussen een beleggingsfonds en een indexfonds. Beleggingsfondsen worden beheerd door een fondsbeheerder. Die fondsbeheerder zal proberen om een hoger rendement te behalen dan een index. Daarom handelt hij actief in de aandelen in zijn fonds. Het lukt de fondsbeheerder lang niet altijd om een hoger rendement te behalen dan de index.

Een indexfonds is net zo opgebouwd als de index die door het fonds wordt gevolgd. Op die manier wordt geprobeerd om hetzelfde rendement te halen als die index. Het vermogen in het indexfonds wordt passief beheerd. Er wordt dus niet gehandeld in aandelen.

Het volgen van de index

volgen index

Indexfondsen kunnen op drie manieren de index volgen: via volledige nabootsing, via gedeeltelijke nabootsing of via derivaten. Bij het volgen via volledige nabootsing zijn de aandelen in het fonds in dezelfde verhouding opgenomen als de aandelen in de door het fonds gevolgde index. Bij gedeeltelijke nabootsing is een selectie gemaakt uit de aandelen die samen tot de index behoren. Die selectie is niet volledig, want bepaalde aandelen zijn niet opgenomen. Wordt de index gevold via derivaten? Dan zitten er geen aandelen in het fonds. Met de bank is er dan een ruilovereenkomst gesloten. De bank betaalt dan het rendement van de index aan het fonds.

Voordelen van indexfondsen

Indexfondsen hebben een groot voordeel. De kosten van die fondsen zijn doorgaans tussen de half en de één procent. Er zijn overigens ook fondsen die niet meer dan 0,1 procent aan kosten vragen. Dat is veel minder dan de kosten die betaald moeten worden voor de aandelenfondsen. Voor die fondsen bedragen de kosten vaak meer dan twee procent.

Een ander voordeel van indexfondsen is dat het een relatief veilige manier is van beleggen. De koers in een indexfonds is altijd het gemiddelde van een groot aantal aandelen. Daarom zijn er doorgaans geen heftige koersbewegingen naar beneden of naar boven. Het risico dat je plotseling veel verlies lijdt is dus beperkt.

Nadelen van indexfondsen

nadelen indexfondsen

Uiteraard heeft het beleggen in een indexfonds ook nadelen. Een belangrijk nadeel is dat je op de korte termijn waarschijnlijk geen hoog rendement maakt. Een passief beheerd fonds zal de index niet verslaan. Een actief beheerd aandelenfonds kan de index wel verslaan. Met een aandelenfonds kun je op korte termijn dus wel een hoog rendement behalen. Overigens kun je met een aandelenfonds ook op korte termijn grote verliezen lijden. Beleggen in een aandelenfonds is dus risicovoller.

Een ander nadeel van indexfondsen is het lage dividend dat wordt uitgekeerd. Doorgaans bedraagt dit dividend niet meer dan 2 procent. Aandelenfondsen keren doorgaans meer dividend uit.

Wil je meer weten

Er is over dit onderwerp veel te lezen, want veel (verschillende) meningen. Vind je het leuk om je meer in het onderwerp van indexfondsen te verdiepen dan zijn er tientallen boeken over dit onderwerp te vinden. Zowel voor e-book als in gewone papieren versie is er veel keuze. Een leuk voorbeeld om mee te beginnen is een boek van Benjamin Graham. Met de titel ´De intelligente belegger´ kom je veel te weten over beleggen in het algemeen en in het bijzonder over indexfondsen. Natuurlijk is er op internet ook ´gratis´ informatie te vinden, maar of dit nu allemaal even betrouwbaar is dat durf ik te betwijfelen.

Je wilt direct beginnen met trackers

Ben je nieuwsgierig waar je aan de slag kunt met het kopen en verkopen van indexfondsen? Je kunt terecht bij een groot aantal banken zoals ING, ABN-AMRO en natuurlijk bij DeGiro en Binck. Daarnaast kun je eens kijken bij Alex, Lynx of de Rabobank. De kosten voor het kopen van trackers verschilt enorm, kijk voor de lol eens bij DeGiro met een overzicht van de kosten bij verschillende aanbieders.

Voorbeeld van de kosten

Als voorbeeld neem ik trackers op de Euronext. Ik koop beleggingsfondsen met een waarde van € 50.000.
DeGiro: Gratis (zeggen ze zelf)
Binck Basic: € 51,00
Alex: € 82,50
Lynx: € 45,00
Rabobank: € 57,00
Lees bij DeGiro wel even de voorwaarden, als je bij de kosten kijkt dan staat er bij als disclaimer dat er een Fair use policy voor geldt. Zo te zien heb je recht op een beperkt aantal gratis aankoop en verkoop opdrachten per maand. In ieder geval heb je er 1 of 2 gratis per maand. Wil je meer handelen dan worden er kosten gerekend.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente