Home » Ervaringsverhalen » Creditcardfraude – Peter werd er slachtoffer van

Creditcardfraude – Peter werd er slachtoffer van

Geschatte leestijd: 8 minuten

Peter kreeg een ‘beveiligingswaarschuwing'

Als ik terugkijk op die tumultueuze periode in mijn leven, herinner ik me nog hoe het allemaal begon. Het was een gewone maandagochtend en ik was druk bezig met het regelen van mijn financiën voor de week. Terwijl ik mijn e-mails controleerde, viel mijn oog op een bericht dat mijn hart deed stilstaan: “Belangrijke beveiligingswaarschuwing: verdachte activiteit gedetecteerd op uw creditcardaccount.”

Niet geautoriseerde transacties

Ik, Peter, een 27-jarige manager bij een autoverhuurbedrijf, voelde een rilling over mijn rug lopen terwijl ik de e-mail opende. Mijn bank meldde me dat er ongeautoriseerde transacties waren uitgevoerd met mijn creditcard. Het voelde als een klap in mijn gezicht. Hoe kon dit gebeuren? Ik was altijd voorzichtig geweest met mijn financiën, mijn creditcardgegevens beschermend als een kostbaar goed. Maar blijkbaar was dat niet genoeg.

Binnen no time werd er €1200 van mijn rekening afgeschreven

4 verdachte transacties in Malta

Binnen een tijdsbestek van enkele dagen werden er vier verdachte transacties uitgevoerd op Peter's creditcard, resulterend in een verlies van €1200. De transacties vonden plaats in Malta, een locatie waar Peter zelf nog nooit geweest was. Het afschrift gaf slechts summiere informatie weer, waardoor het voor Peter moeilijk was om precies te achterhalen waar de transacties hadden plaatsgevonden. De bedragen werden snel en zonder zijn toestemming afgeschreven, waardoor Peter met een gevoel van onrechtvaardigheid en kwetsbaarheid achterbleef, niet alleen vanwege het financiële verlies, maar ook door de inbreuk op zijn privacy en gevoel van veiligheid.

Peter kreeg een autorisatiemelding op zijn telefoon

De transacties werden uitgevoerd zonder dat Peter zijn driecijferige CVV/CVC-code op zijn creditcard bekend was bij de fraudeurs. Gelukkig ontving Peter een melding op zijn telefoon om deze transacties te autoriseren, wat hij natuurlijk niet deed. Hierdoor dacht Peter aanvankelijk dat de bedragen niet afgeschreven konden worden zonder zijn autorisatie. Echter, tot zijn ontsteltenis bleek dit niet het geval te zijn.

Toch van zijn rekening afgeschreven

Ondanks het feit dat hij de transacties niet had goedgekeurd, werden de bedragen toch van zijn rekening afgeschreven, wat hem verbijsterde en met een gevoel van onmacht achterliet. Dit onderstreepte niet alleen de geavanceerde methoden van de fraudeurs, maar benadrukte ook de noodzaak van verbeterde beveiligingsmaatregelen om individuen te beschermen tegen dergelijke financiële criminaliteit.

Hoe is het mogelijk dat iemand zo maar je identiteit steelt

Ik voelde woede en paniek

Mijn eerste reactie was een mengeling van woede en paniek. Ik voelde me verraden, kwetsbaar en machteloos tegelijk. Hoe konden ze mijn identiteit stelen? Ik had altijd gedacht dat ik veilig was, maar nu werd ik geconfronteerd met de harde realiteit van creditcardfraude. Het was alsof mijn hele wereld op zijn kop werd gezet.

Met trillende handen de bank gebeld

Ik herinner me nog hoe ik met trillende handen de telefoon pakte om mijn bank te bellen. De stem aan de andere kant van de lijn was vriendelijk, maar ik kon de stress in mijn eigen stem voelen terwijl ik mijn situatie uitlegde. De klantenservicemedewerker verzekerde me dat ze het zouden onderzoeken en dat ik niet aansprakelijk zou zijn voor de frauduleuze transacties. Maar ondanks die geruststelling voelde ik me nog steeds onzeker. Hoe lang zou het duren om dit op te lossen? Zou ik al mijn geld terugkrijgen?

Ik moest gedetailleerde verklaringen afleggen

Het proces dat volgde, was slopend. Ik moest gedetailleerde verklaringen afleggen over mijn recente aankopen en eventuele verdachte activiteiten melden. Ik voelde me als een detective die probeerde de puzzel van mijn gestolen identiteit op te lossen. Maar terwijl ik worstelde met bureaucratische rompslomp, voelde ik me steeds meer verloren in een zee van onzekerheid.

Elke banktransactie voelde nu als oplichting

Dagen kropen voorbij

Terwijl de dagen voorbij kropen, begon ik te beseffen hoe diep deze ervaring mijn vertrouwen had beschaamd. Ik kon niet meer op dezelfde manier naar mijn financiën kijken. Elke transactie, elke betaling voelde als een potentiële valstrik. Ik was constant op mijn hoede, voortdurend bang dat er opnieuw zou worden ingebroken in mijn financiële veiligheid.

Het was wat het was

Maar te midden van de chaos en de verwarring begon ik langzaam maar zeker mijn kracht terug te vinden. Ik leerde om te gaan met de stress en de onzekerheid, en ik begon mijn situatie te accepteren voor wat het was. Ik kon de gebeurtenissen uit het verleden niet veranderen, maar ik kon wel de controle nemen over mijn toekomst.

Na 7 dagen opgelost

Met de steun van mijn bank slaagde ik er uiteindelijk in om de fraude op te lossen en mijn geld binnen 7 dagen terug te krijgen. Het was een lange en vermoeiende strijd, maar ik voelde me eindelijk bevrijd van de last van creditcardfraude. Ik had geleerd dat ik sterker was dan ik ooit had gedacht, en dat ik zelfs in de moeilijkste tijden mijn hoofd boven water kon houden.

Ik vind de beveiliging op bankkaarten en creditcards niet zo goed

Terugkijkend

Terugkijkend op zijn ervaring met creditcardfraude voelt Peter een mengeling van frustratie, onmacht en een gevoel van verlies van veiligheid. Het voorval heeft hem diepgaand geschokt en heeft zijn vertrouwen in de beveiliging van zijn financiële gegevens ernstig aangetast. Hij realiseert zich nu dat zelfs met alle voorzorgsmaatregelen en waarschuwingssystemen in plaats, niemand immuun is voor de geavanceerde technieken van fraudeurs.

Het heeft Peter bewuster gemaakt

De hele ervaring heeft hem gedwongen om kritischer te zijn over het beheer van zijn financiën en heeft hem meer bewust gemaakt van de noodzaak om voortdurend alert te zijn op verdachte activiteiten. Hoewel hij dankbaar is dat de situatie is opgelost en zijn geld is terugbetaald, zal de herinnering aan deze periode van financiële kwetsbaarheid hem altijd bijblijven als een krachtige les over de realiteit van de moderne digitale wereld.

Meld hier problemen met bankkaart of creditcard (alle telefoonnummers)

Deze telefoonnummers zijn beschikbaar om verdachte activiteiten met betrekking tot je creditcard te melden:

Nederlandse bankkaarten

 • ABN AMRO: 0900 00 24 (lokaal tarief)
  vanuit het buitenland: +31 10 241 17 20
 • ING: +31 (0)20 22 888 00
 • Rabobank: +31 (0)88 722 67 67 (088-RABOSOS)
 • SNS: +31 (0)30 633 30 00
 • ASN Bank: +31 (0)70 356 93 35
 • RegioBank: +31 (0)30 219 68 70
 • Overige banken: 0800 03 13 (gratis)
  vanuit het buitenland: +31 88 385 53 72 (ook ‘collect calls’)

Creditcards

 • ICS Cards (Int’l Card Services): +31 (0)20 660 06 11
 • ABN AMRO: +31 (0)20 660 06 11
 • ING: +31 (0)20 22 888 00
 • Rabobank: +31 (0)499 49 91 12
 • SNS: +31 (0)30 633 30 51

Of meld fraude bij Veilig Bankieren.

Video met tips over veilig houden bankkaarten

10 pro actieve tips om creditcardfraude te voorkomen

 1. Houd creditcardgegevens privé: Deel je creditcardnummer, vervaldatum en driecijferige CVV/CVC-code niet met anderen, tenzij het een betrouwbare en beveiligde transactie betreft.
 2. Controleer je rekeningen regelmatig: Controleer je creditcardafschriften en transactiegeschiedenis regelmatig op verdachte activiteiten. Hoe sneller je frauduleuze transacties opmerkt, hoe sneller je actie kunt ondernemen.
 3. Gebruik veilige websites: Zorg ervoor dat je alleen transacties uitvoert op beveiligde en vertrouwde websites. Controleer of de website een slotpictogram heeft in de adresbalk en of het webadres begint met “https://”, wat duidt op een veilige verbinding.
 4. Pas op voor phishing: Wees voorzichtig met e-mails of berichten die vragen om je creditcardgegevens of andere persoonlijke informatie. Fraudeurs kunnen zich voordoen als legitieme organisaties om je gegevens te stelen.
 5. Gebruik veilige wachtwoorden: Kies sterke en unieke wachtwoorden voor online accounts, inclusief je creditcardaccount. Vermijd eenvoudig te raden wachtwoorden zoals je geboortedatum of “123456”.
 6. Scherm je pincode af: Bescherm je pincode tijdens het invoeren bij betaalterminals en geldautomaten. Zorg ervoor dat niemand over je schouder meekijkt terwijl je jouw pincode invoert.
 7. Meld verlies of diefstal direct: Als je je creditcard verliest of als deze gestolen wordt, meld dit dan onmiddellijk bij de creditcardmaatschappij. Op deze manier kan de kaart worden geblokkeerd om verdere fraude te voorkomen.
 8. Gebruik beveiligde Wi-Fi-netwerken: Vermijd het uitvoeren van financiële transacties op openbare Wi-Fi-netwerken, aangezien deze kwetsbaar kunnen zijn voor hackers. Gebruik in plaats daarvan je eigen beveiligde netwerk of een VPN-dienst voor extra bescherming.
 9. Bewaar uw creditcard veilig: Berg je creditcard op een veilige plaats op wanneer je deze niet gebruikt, bijvoorbeeld in een portemonnee met RFID-bescherming om te voorkomen dat de kaartgegevens draadloos worden geskimd.
 10. Stel fraudemeldingen in: Veel banken bieden opties voor het instellen van fraudemeldingen via sms, e-mail of mobiele app. Schakel deze functie in om direct op de hoogte te worden gesteld van verdachte activiteiten op je creditcardaccount.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente