Home » Financieel nieuws » Budgetteren voorkomt schulden

Budgetteren voorkomt schulden

Zo voorkom je schulden

Wil je voorkomen dat je in de schulden komt? Dan moet je in ieder geval budgetteren. Er moet een balans zijn tussen je uitgaven en je inkomsten. Budgetteren is het aanpassen van je uitgaven aan je inkomsten. Je moet dus plannen wat je waaraan gaat uitgeven. Ben jij iemand die zijn geld uitgeeft zonder er echt bij na te denken? Dan lijkt het budgetteren niet eenvoudig. Ongetwijfeld kan jij ook budgetteren. Door verschillende stappen te volgen kun je eenvoudig bepalen wat je budget is. Je houdt dan niet alleen je uitgaven in de hand, maar kunt ook nog eens flink besparen op incidentele (ongemerkte) uitgaven. Vaak die je deze in een opwelling, terwijl ze niet echt noodzakelijk zijn.

Breng je uitgaven in kaart

Wil je starten met budgetteren? Dan moet je eerst je uitgaven brengen. Je kunt bijvoorbeeld een onderscheid maken tussen reguliere en bijzondere kosten. Voorbeelden van reguliere kosten zijn: boodschappen, benzine, hypotheek, energierekening en de hypotheek. Het zijn kosten die regelmatig terugkeren.

Bijzondere kosten zijn kosten die je niet regelmatig maakt. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor cadeaus, abonnementen, het aanschaffen van een nieuwe televisie of de uitgaven voor een vakantie. De bijzondere kosten zijn niet ieder maand hetzelfde. De uitgaven die je slechts één of enkele malen per jaar doet kun je bij elkaar optellen. Deel het bedrag door 12. Waarschijnlijk kun je dan een goede inschatting maken hoeveel het ongeveer maand zal zijn.

Houd je budget eenvoudig

Wellicht heb je de neiging om alles bij het budgetteren nauwkeurig in kaart te brengen. Je bent van mening dat geen euro aan je aandacht mag ontsnappen. Bedenk dat een sterk gedetailleerd budget waarschijnlijk de volgende maand al niet meer klopt. Kies, zeker als je begint met budgetteren, daarom voor een eenvoudig budget. Overweeg om te kiezen met de volgende eenvoudige budgetteringsformule.

Budgetteren met een budgetteringsformule

Gebruik de volgende simpele budgetteringsformule om je inkomsten zo te verdelen dat je een kleven leidt zonder financiële zorgen. Je verdeelt je budget eenvoudig in delen: de essentiële uitgaven, het geld om van te genieten en de toekomstige uitgaven.

Video: Zó werkt een huishoudboekje

Kiezen voor 50, 30 en 20 procent

Je moet in ieder geval uitgaven doen om te kunnen wonen en om boodschappen te doen. Je essentiële uitgaven zijn je verplichte uitgaven. Heb je een auto? Dan moet je jaarlijks de verzekeringspremie en de wegenbelasting betalen. Heb je wellicht een lening? Dan moet je maandelijks een aflossing betalen. Wil je geen geldzorgen hebben? Dan mogen de essentiële kosten niet meer zijn dan 50% van je inkomsten.

Je moet jezelf ook geld gunnen om van te genieten. Zijn je essentiële kosten hoogstens 50%? Dan kun je 30% van je geld reserveren om leuke dingen van te doen. Je leeft tenslotte nu. Heb je geen geld in je budget gereserveerd om van te genieten? Dan wordt het moeilijk om je aan het budget te houden. Je geeft op een gegeven moment ongetwijfeld meer geld uit dan je van plan was.

Resteert nog 20%. Dat is geld dat je kunt reserveren voor de toekomst. Je geld kan langzaam groeien. Heb je het geld op korte termijn niet nodig? Dan zou je kunnen overwegen om een deel van het geld te beleggen. Je maakt dan kans op veel hoger rendement dan de bescheiden rente die je ontvangt op een spaarrekening.

Online huishoudboekjes

Je kunt je inkomsten en uitgaven noteren in een huishoudboekje. Een zoektocht op het internet leert dat er ook online huishoudboekjes zijn. Die huishoudboekjes maken het een stuk eenvoudiger om je inkomsten en uitgaven onder controle te krijgen. Er zijn banken die de mogelijkheid bieden om je online huishoudboekje te koppelen aan je bankrekening.

voorbeeld huishoudboekje
Afbeelding: HetHuishoudBoekje.nl

Gratis huishoudboekje

Naast een aantal betaalde huishoudboekjes zijn er natuurlijk ook gratis versies verkrijgbaar. Vroeger deden we dat gewoon opschrijven in een boekje, maar tegenwoordig zijn er handige online hulpjes. Zo kwam ik de website ´hethuishoudboekje.nl´ tegen die een gratis versie aanbiedt. Het enige wat je hoeft te doen is het aanmaken van en account met (uiteraard) een wachtwoord en je kunt van start. In bovenstaande afbeelding kun je zien hoe je overzicht er uitziet.

Verschillende modules

Je kunt kiezen uit twee verschillende opties, maar je kunt deze ook beiden gebruiken. Optie 1 is een vaste lasten module die bijhoudt wat je maandelijkse kosten zijn. Deze optie is wat minder geschikt als je wilt bijhouden hoeveel incidentele uitgaven je doet. Dit is puur voor een overzicht van je vaste maandelijkse inkomsten en uitgaven. Wel handig om daar een goed inzicht in te krijgen.

De tweede module biedt je de mogelijkheid om al je uitgaven te verwerken. Naast je vaste lasten kun je ook bijhouden hoeveel geld je pint, hoeveel je aan boodschappen en aan andere variabele kosten spendeert. Hiermee krijg je een zeer nauwkeurig inzicht van je uitgavepatroon. Lastig lijkt me wel dat je dit echt dagelijks moet doen, omdat je anders bepaalde uitgaven alweer vergeten bent.

Apps voor je telefoon

huishoudboekje app

Natuurlijk zijn er ook apps te verkrijgen die je op je mobiele telefoon kunt installeren. Voordeel van een app is dat je direct wanneer je een uitgave doet dit in het systeem kunt zetten. Dit verkleint het risico op vergeten van bepaalde uitgaven. Ik heb de volgende apps gevonden. Ik heb zelf een iPhone (5s), dus ik weet niet of alle genoemde apps ook een andere versie hebben. Zoek anders op naam in je eigen store.

1. Just Money: (Engelstalig) 4 uit 5 sterren met positieve Nederlandse beoordelingen. iOS en Google store.

2. Het Huishoudboekje: (Nederlandstalig) Nog geen recensies, maar ik moet zeggen dat dit er niet vervelend uit ziet. Onvindbaar op mijn computer, maar zoek in je eigen store.

3. Uitgaven: (Nederlandstalig) Het betreft hier een betaalde versie van € 1,09. Met 4 uit 5 sterren geen slechte keuze lijkt me. iOS en Google store.

Ik hoop dat je iets hebt aan de door mij geboden informatie. Het goed budgetteren begint natuurlijk altijd met het correct bijhouden van je inkomsten en uitgaven. Succes.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente