Home » Geld lenen » Blijft de rente op geld lenen en hypotheek laag in 2017

Blijft de rente op geld lenen en hypotheek laag in 2017

Blijft de rente op geld lenen en hypotheek laag in 2017
Blijft de rente op geld lenen en hypotheek laag in 2017

Of de rente op zowel geld lenen en een hypotheek net zo laag blijven in 2017 als het was in 2016 is op dit moment nog lastig om met zekerheid te kunnen zeggen. Echter zijn er wel meerdere indicaties dat de rente op kredieten voorlopig niet gaat stijgen. Verschillende factoren spelen hierbij een rol. De Europese Centrale Bank (ECB) blijft ook in 2017 actief de rente bepalen op zowel geld lenen, sparen, hypotheken en investeren. Zeker met sparen kwam de rente die je op je zuurverdiende spaargeld kreeg gevaarlijk dicht bij de 0% en enkele banken gingen zelfs een negatieve spaarrente berekenen. Wat dat precies is dat zal ik verder in dit artikel uitleggen.


Rente op hypotheken

De afgelopen maanden is de rente op nieuwe hypotheken licht gestegen. Dit betekent echter nog niet dat deze trend zich zal doorzetten, het kan, maar een forse stijging zit er voorlopig niet in. De reden dat de rente op hypotheken ging stijgen had waarschijnlijk te maken met het feit dat er een nieuwe Amerikaanse president werd gekozen. Ongeacht de winnaar reageren de financiële markten daar op, echter zijn deze reacties vaak niet van lange duur en stabiliseert de markt zich na enkele maanden weer. Goud werd duurder, de rente licht omhoog en de euro in een lichte neerwaartse spiraal. Je ziet nu al dat de effecten van de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan het wegebben zijn.

De Europese Centrale Bank houdt de rente laag

Vanwege meerdere oorzaken heeft de ECB er alle baat bij om de huidige rente laag te houden. Het plan is dat een zeer lage rente goed is voor de economie omdat er niet alleen meer geld wordt uitgegeven, maar er ook meer wordt geïnvesteerd. Of deze redenen voldoende zijn om de economie op gang te houden moet echter nog maar bezien worden. Immers worden er tegelijkertijd ongebreideld slechte leningen opgekocht en draaien de geldpersen overuren. Hoelang de ECB dit nog kan volhouden is maar afwachten. maar nu is de rente laag en kun je daar dus goed van profiteren. De inflatie ten tijde van schrijven is 0,6%.

De rente op kredieten

Ook de rente op geld lenen blijft aan de lage kant. Er moet wel worden opgemerkt dat deze rente niet in de buurt komt van de rente die je op een hypotheek moet betalen. Met een 20 jaar rentevaste hypotheek betaal je op dit moment rond de 2,2% rente, terwijl je bij de aanvraag van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening in het gunstigste geval uit moet gaan van een rente van rond de 4,5%. Dit is historisch gezien zeer laag en heeft tot gevolg dat er een ware run op kredieten met een lage rente is ontstaan.

Oversluiten dure leningen

Waar het bij het oversluiten van een hypotheek toch best wel ingewikkeld is om dit te realiseren, vanwege boeterente, notarisbezoek, enz, zo is het bij oversluiten van dure leningen uit het verleden een fluitje van een cent om dit te doen. je vraagt simpelweg een offerte aan voor een nieuw krediet waarbij je aangeeft dat je je huidige leningen wil oversluiten naar een lagere rente. Bij goedkeuring neemt je nieuwe kredietverstrekker je al het werk uit handen en zorgt er voor dat alle eerdere leningen worden afgelost. Nu heb je dus één nieuw krediet met een zo laag mogelijk rente.