BKR registratie nu ook bij mobiel abonnement


BKR registratie nu ook bij mobiel abonnement

BKR registratie nu ook bij mobiel abonnement

Was het voorheen nog geen probleem bij het aanvragen van een lening, tegenwoordig moet je oppassen dat je ook een bkr registratie gaat oplopen als je een mobiel abonnement aanschaft waar je een zogenaamd ´gratis´ telefoon bij krijgt. Iedereen wist natuurlijk allang dat gratis niet bestaat en dat je de vaak dure telefoon zelf betaalde door een hoger abonnement van je telefoonbundel. Maar wat voor een gevolgen heeft dit als je een lening af wil gaan sluiten. Dan heb ik het hier niet over het lenen van een klein bedrag met een minilening, want daar vindt immers geen bkr toetsing plaats. Echter bij een doorlopend krediet, persoonlijke lening en hypotheek juist wel en wordt dus deze schuld meegenomen bij de aanvraag. Lees verder voor informatie over BKR registratie nu ook bij mobiel abonnement.

BKR registratie nu ook bij mobiel abonnement

Het is één van de voornaamste reden dat een groot aantal mensen een bijzonder dure mobiele telefoon konden krijgen, de aanschafprijs van het mobieltje is ´verstopt´ in de maandelijkse kosten van de belbundel. Op deze manier heb je in eerste instantie niet zo in de gaten dat je je nieuwe telefoon uiteindelijk zelf betaald, maar nog sterker, zelfs een stuk méér betaalt dan wanneer je deze gewoon zelf zou kopen en in één keer zou betalen. Dit geldt overigens ook voor andere cadeaus die je kunt krijgen bij je mobiele abonnement, zoals een laptop, een iPad, of een spelcomputer.

In de praktijk

We nemen de proef op de som met een populaire telefoon, de iPhone Apple 6 plus 16GB. Deze kun je met een beetje speuren op internet vinden voor 619 euro (hoop geld). We nemen deze telefoon bij een Vodafone abonnement 5000 mb internet en onbeperkt bellen (nationaal) en sms´en (wie gebruikt dat nog?) voor een termijn van 2 jaar bij een nieuw abonnement. We komen inclusief de telefoon uit op een bedrag van 54 euro per maand, dat is 24 euro per maand voor de iPhone en 30 euro voor het abonnement, je betaalt met deze keuze nog steeds 177 euro in één keer voor de telefoon.

Rekensom

Wat betaal je dan precies in 2 jaar.
Abonnement: 24×30 = 720 euro
iPhone: 24×24= 576+177= 753 euro
Echter, je betaalt voor je abonnement een tientje per maand meer omdat je er een telefoon bij neemt, want sluit je dit abonnement los af, dus zonder telefoon, dan betaal je slechts 25 euro per maand. Je betaalt dus 5 euro per maand meer omdat je er een telefoon bij neemt, is in 24 maanden 120 euro extra. Dus hieronder het verschil op de totale periode van 2 jaar:
Zelf telefoon kopen + abo: 1.219,00.
Incl telefoon + abo: 1.473,00.
In dit geval betaal je dus 254 euro aan rente op je telefoon. Dat is 36% rente, ver boven het wettelijk toegestane percentage. Dat is precies de reden waarom dit systeem op de schop gaat.

Waarom wordt dit nu anders

Eigenlijk wil de Nederlandse overheid dit systeem niet veranderen, omdat het consumenten verleid om geld uit te blijven geven, wat op zijn beurt weer goed is voor de Nederlandse economie die het nu toch al zo moeilijk heeft. Echter Europese regelgeving geeft aan dat dit niet meer kan en dus gewijzigd moet worden naar een kredietverlening voor welke mobiele telefoon dan ook.

Wat gaat er veranderen

Het is heel simpel en wordt in grote delen van Europa reeds toegepast. Je voorheen ´gratis´ telefoon wordt nu voor het volle bedrag aangezien als een lening en moet volgens de regels dan ook worden aangemeld bij het Bureau Krediet registratie te Tiel. Dit kan gevolgen hebben bij het aanvragen van een lening of een hypotheek, je zult er niet door worden afgewezen, maar omdat het leenbedrag wordt meegenomen in de berekening zul je minder hoog kunnen lenen. Denk nu niet dat dit bedrag slechts vermindert met het geleende bedrag, dit werk heel anders, je leenbedrag kan met wel 16.000 euro afnemen.

Update: Nu ook rood staan bij de bank wordt bkr geregistreerd.

BKR registratie nu ook bij mobiel abonnement
Geef je stem

Over John

Hoi, mijn naam is John, ik ben gek op schrijven en dat doe ik dan ook elke dag. Ik beheer een aantal websites met uiteenlopende onderwerpen. Het verschillende karakter van deze websites houdt het leuk om er iedere dag weer over te kunnen schrijven.

In het begin was het lastig om over bepaalde onderwerpen te schrijven, maar nu na geruime tijd wordt het steeds makkelijker en leuker om te doen, zeker als je ziet dat wat ik zoal geschreven heb door veel mensen wordt gelezen.

Naast het schrijven over het lenen van geld schrijf ik ook op verschillende reis websites en ook op enkele fora ben ik actief als beheerder. Het zijn verschillende onderwerpen, met verschillende interesses en ook veel verschillende mensen.