Home » Financieel nieuws » Bitcoin blijft maar dalen en geeft weinig hoop

Bitcoin blijft maar dalen en geeft weinig hoop

Bitcoin
Bitcoin blijft maar dalen en geeft weinig hoop

De algehele jubelstemming over de Bitcoin van een paar maanden geleden is nu wel zo´n beetje voorbij. De koers van de Bitcoin staat op het moment van schrijven al ruim onder de $9.000 . Waar traditiegetrouw de meeste consumenten pas instappen op het hoogste punt, is dat in dit geval ook weer zo helaas. Aangezien doorsnee consumenten slechts voor relatief kleine bedragen ´instappen´ is het leed gelukkig niet al te groot. Het blijkt maar weer dat beleggen in zogeheten crypto munten een hachelijke onderneming blijkt te zijn. Waar grote winsten kunnen worden genomen, moet je ook altijd rekening houden met het feit dat daar ook mogelijk grote verliezen tegenover kunnen staan.

Koersverloop

Naarmate de koers in het jaar 2017 maar bleef stegen en steeds meer mensen het er over gingen hebben, werden er ook steeds meer Bitcoins aangekocht. Dit heeft dan een zichzelf versterkende werking en zorgt er voor dat de koersen doorstijgen. Op het hoogtepunt van de koers stapten juist veel mensen in die bang waren om de boot te missen wanneer de munt nog veel verder zou gaan stijgen. Natuurlijk gebeurde dit ook gedeeltelijk omdat er veel vraag was ging de koers vanzelf omhoog. Op het hoogtepunt van rond de $20.000 was de gekte compleet en werd het tijd voor een correctie. Een heftige correctie, want ten tijde van schrijven noteert de munt net ver onder de $8.000. In euro doet de koers vandaag net iets boven de € 6.000. Investeerders die te laat zijn ingestapt zien dan ook een groot deel van hun vermogen verdampen.

Goud versus Bitcoin

goudstaven
Goudstaven

Een vaak gehoord argument is dat de Bitcoin nooit meer munten zal hebben dan 21 miljoen en dat het einde van het ´ontdekken´ van nieuwe Bitcoins bereikt wordt in het jaar 2140. Aan de andere kant wordt er nog dagelijks goud uit diverse mijnen over de hele wereld gehaald en een groot aantal mensen vindt het dan ook vreemd dat de goudprijs vrij stabiel is en de Bitcoin prijs juist helemaal niet. Je moet niet vergeten dat goud al sinds het bestaan van de mensheid wordt gebruikt als betaalmiddel en zich dus stabiel heeft kunnen vestigen in het betaalverkeer. Nu speelt dit betaalverkeer geen grote rol meer en wordt goud nog gebruikt als stabiele investering en natuurlijk voor het vervaardigen van juwelen. Vanwege deze historie kun je ook op bijna elke hoek van de straat goud aanschaffen en natuurlijk ook online goud kopen. Een aardig anekdote over goud is dat je 300 jaar geleden voor een goed maatpak 20 gram goud moest betalen en dat dit vandaag de dag nog steeds zo is. (voor een goed maatpak betaal je rond de €700).

Waar gaat het heen met de Bitcoin

Zolang er veel kleine beleggers op de markt actief blijven zal de koers van de Bitcoin onstuimig blijven. Consumenten die gaan beleggen in wat dan ook zijn altijd erg nerveus en reageren snel op negatief of positief nieuws door het belegging te gaan verkopen of kopen. Grote beleggers en institutionele beleggers kijken veel meer naar de lange termijn en laten zicht niet gek maken door de waan van de dag. Maar zolang de munt bijzonder volatiel blijft zullen de consumenten in grote getale met de munt aan de slag blijven gaan.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente