Home » Financieel nieuws » Bijzondere bijstand en de voorwaarden

Bijzondere bijstand en de voorwaarden

Bijzondere bijstand en de voorwaarden
Bijzondere bijstand en de voorwaarden

Heb je een laag inkomen en geen vermogen? Word je plotseling geconfronteerd met hoge kosten? Wellicht kom je dan in aanmerking voor door de gemeente verstrekte bijzondere bijstand. Bijzondere bijstand is er niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering. Heb je een minimumloon of een AOW-pensioen? Ook dan kun je in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. Echter dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen die ik hieronder zal uitleggen. Met bijzondere bijstand bestaat er de mogelijkheid om een kritieke financiële situatie op te kunnen lossen. Hiervoor moet je wel zélf actie gaan ondernemen en niet wachten totdat het te laat is en er een deurwaarder of incassobureau op de stoep staat.Welke kosten worden vergoed?

Alle kosten die bijzonder en noodzakelijk zijn komen voor vergoeding in aanmerking. Kun je die kosten ergens anders vergoed krijgen? Dan heb je geen recht op bijzondere bijstand.

Wat zijn bijzondere, noodzakelijke kosten

Kosten voor huishoudelijke apparatuur, zoals een koelkast of een wasmachine
De extra kosten die het gevolg zijn van je ziekte of je handicap
Heb je een bewindvoerder die je schulden regelt. De vergoeding die de bewindvoerder voor zijn diensten vraagt komt ook voor vergoeding middels bijzondere bijstand in aanmerking.
Kun je niet meer zelf koken? Maak je gebruik van de maaltijdvoorziening. Die voorziening kan ook vergoed worden door de bijzondere bijstand.

Waar wordt geen bijzondere bijstand voor verstrekt

geen recht op bijstandDe bijzondere bijstand is een regeling op maat. Er wordt dus gekeken naar je persoonlijke omstandigheden. Er zijn wel een aantal kosten waarvoor hoogstwaarschijnlijk geen bijzondere bijstand wordt verstrekt:
De huur die je moet betalen.
Je kosten voor levensonderhoud.
Belastingen die je aan het rijk, de gemeente of het waterschap moet betalen.

Het drempelbedrag

Er zijn gemeenten die een drempelbedrag vragen. De gemeente kan bijvoorbeeld betalen dat je voor de eerste 50 euro van de bijzondere, noodzakelijke kosten niet in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. Zijn de noodzakelijk kosten lager dan 50 euro? Dan moet je die kosten zelf betalen. Je komt niet in aanmerking voor bijzondere bijstand.

Wellicht maak je meerdere keren kosten die bij elkaar opgeteld hoger zijn dan 50 euro. Dan kun je uiteraard wel een verzoek indienen om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand.

Regeling bijzondere bijstand verschilt per gemeente

Het is goed om te weten dat de bijzondere bijstand verschilt per gemeente. Niet in ieder gemeente wordt voor dezelfde noodzakelijke kosten dezelfde bijzondere bijstand verstrekt. De gemeente kan zelf bepalen of bepaalde kosten bijzonder en noodzakelijk zijn, en dus voor bijzondere bijstand in aanmerking komen. Ook kan de gemeente zelf bepalen of er een drempelbedrag wordt gehanteerd.

Het aanvragen van bijzondere bijstand

aanvragen bijzondere bijstandHet is van belang om de bijzondere bijstand tijdig bij je gemeente aan te vragen. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe koelkast nodig? Wacht dan de beslissing van de gemeente af. Er zijn namelijk gemeenten die geen vergoeding geven als de kosten al zijn gemaakt. Vraag dus in ieder geval of je voor een vergoeding in aanmerking komt alvorens het product te kopen.

Hoe vraag je dit aan

Aanvragen van bijzondere bijstand doe je met een aanvraagformulier. Meestal kun je dit aanvraagformulier downloaden. Ga je naar de gemeente om bijzondere bijstand aanvragen? De gemeente zal je vragen naar bewijsstukken voor je inkomsten en vermogen. Uiteraard wordt ook gevraagd naar een opgave van de te maken kosten. Neem deze bewijsstukken dus mee. Bekijk hoe zo´n formulier er uit ziet van de gemeente Rotterdam (Pdf alert, nieuw venster). Elke gemeente heeft andere formulieren, dus gebruik dit voorbeeld alleen als je in Rotterdam woont. Utrecht doet het via DigiD. Eindhoven heeft een online aanvraagformulier die je kunt uitprinten. In Tilburg doe je deze aanvraag weer via DigiD.

Online berekenen

Er bestaat een online rekenhulp waarmee je kunt zien of je recht op hulp hebt of niet. Deze rekenhulp is nog niet voor alle gemeenten beschikbaar, maar wordt nog wel steeds aangevuld. Kijk zelf eens of jou gemeente er bij staat. Het invullen duurt ongeveer 10 minuten als je alle relevante informatie bij de hand hebt. Staat jou gemeente er niet bij? Maak dan gebruik van een algemene rekenschatter. Hiermee is de informatie die je krijgt algemener en kan in jouw gemeente net iets anders zijn. Maar voor een inzicht van de mogelijkheden is het ideaal.

Bijzondere bijstand en je financiële situatie

Niet ieder gemeente hanteert dezelfde voorwaarden. Er zijn gemeenten die bepaald hebben dat je bij een inkomen boven een bepaalde grens, bijvoorbeeld 120 procent van de bijstandsnorm, niet meer in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. Er zijn echter ook gemeenten die je draagkracht berekenen. Dat is het bedrag dat je maandelijks kunt missen. Zijn de bijzonder, noodzakelijke kosten hoger dan je draagkracht? Dan krijg je het gedeelte boven je draagkracht vergoed.

De voorwaarden

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om voor bijzondere financiële hulp in aanmerking te kunnen komen. Hieronder een opsomming van deze voorwaarden.
1. Je woont in Nederland.
2. Je bent minimaal 18 jaar.
3. De kosten moeten dringend of bijzonder zijn (dus geen huurachterstand o.i.d.).
4. Je kunt nergens anders terecht.
5. Je moet aan kunnen tonen dat de kosten onvoorzien en dringend zijn.
6. Je hebt zelf niet voldoende vermogen of inkomen om het probleem op te lossen
7. Je hebt de Nederlandse nationaliteit
Deze regeling geldt niet voor problematische schulden, daar is weer een andere regeling voor.

Afgewezen

Heb je een aanvraag ingediend en is deze afgewezen? Vind je dit onterecht dan kun je terecht bij het juridisch loket voor eventuele rechtsbijstand. Hier kan je zaak dan nog eens objectief en juridisch bekeken worden. Is volgens de medewerker van het juridisch loket je afwijzing onterecht, dan kun je geholpen worden met het aanvechten van deze negatieve beslissing. Ook hier geldt weer voor dat je er niet te lang mee moet wachten. Direct actie ondernemen dus. Je kunt tegen een beslissing van de gemeente altijd bezwaar maken. Kijk op de website van je eigen gemeente hoe je dit moet doen.

Beslissing binnen gestelde termijn

Je gemeente móet binnen 8 weken een beslissing nemen. Deze periode gaat pas in nadat alle gevraagde informatie en papieren, zoals je gemeente verzocht heeft, door jou zijn aangeleverd. Doet je gemeente dit niet binnen 8 weken dan kun je de gemeente in gebreke gaan stellen.

Niet achteraf

Het is verder niet mogelijk om deze bijstand achteraf aan te vragen. Dit houdt dus in dat wanneer je de kosten reeds betaald hebt en de noodzaak niet meer bestaat. Verder kan de gemeente beslissen om de bijzonder bijstand aan je te schenken, of deze als een lening te beschouwen. Het krijgen van een voorschot is helaas niet mogelijk, je zult echt tot maximaal 8 weken moeten wachten.


Wat zijn de voorwaarden bijzondere bijstand?

  1. Je woont in Nederland.
  2. Je bent minimaal 18 jaar.
  3. De kosten moeten dringend of bijzonder zijn.
  4. Je kunt nergens anders terecht.
  5. Je moet aan kunnen tonen dat de kosten onvoorzien en dringend zijn.
  6. Je hebt zelf niet voldoende vermogen of inkomen.
  7. Je hebt de Nederlandse nationaliteit.

Met spoed geld lenen

met spoed geld lenen

Met spoed geld lenen Hoe werkt geld lenen met spoed? Geld lenen met spoed werkt prima als zowel de aanbieder als de aanvrager snel handelen. De aanvrager heeft dit in…

Geld lenen zonder BKR

lenen zonder bkr in 10 minuten

Geld lenen zonder BKR Wat is geld lenen zonder bkr? Geld lenen zonder BKR is het aangaan van een lening zonder dat er een kredietwaardigheidstoets wordt uitgevoerd. Dus wanneer je…

Lening geweigerd bij de bank

lening geweigerd

Lening geweigerd bij de bank Het zal je maar gebeuren, lening geweigerd bij de bank. Daar zit je dan met je mooie plannen voor een krediet waar je eigenlijk al…

Direct geld op je rekening

direct geld op je rekening

Wat is geld lenen binnen 1 uur? Geld lenen en binnen 1 uur op je rekening, wie wil dit nu niet? Direct geld lenen eenvoudig en snel opgelost met meerdere…

Snel geld lenen zonder bkr en papierwerk

snel geld lenen zonder papierwerk

Wat is per direct geld lenen zonder documenten? Per direct geld lenen zonder documenten is het aanvragen/afsluiten van een lening waarbij maar weinig papieren te hoeven worden opgestuurd. Je hebt…

Geldshop

geldshop

Geldshop is de zelfstandige marktleider in Nederland als het gaat om bemiddeling in consumptieve leningen die al sinds 2007 bestaat en onderdeel uitmaakt van Qmulus N.V. Via Geldshop kun je…

10.000 euro lenen

10000 lenen

10.000 euro lenen met lage rente (vanaf 4,3%) is met de huidige online aanbieders heel goed zelf te vergelijken. De online aanbieders verschillen in rente enorm met officiële  banken. Dit…

Hoeveel kan ik lenen voor een auto

Hoeveel kan ik lenen voor een auto
Hoeveel kan ik lenen voor een auto

Het is één van de duurdere aankopen die je kunt doen, een nieuwe of andere auto. Maar toch komt steeds de vraag weer boven: Hoeveel kan ik lenen voor een auto. Het is afhankelijk van een aantal voorwaarden die gesteld worden in wat voor een auto je straks kunt rondrijden. Wordt het een Porsche, of moet je genoegen nemen met een goedkoop tweedehandsje. Ik zal proberen uit te leggen hoe je kunt berekenen op wat voor een leenbedrag je aanspraak zou kunnen maken. Maar ook hoeveel je per maand moet aflossen en wat de rente op dit moment is.