Home » Geld lenen » Auto kopen? Denk goed na over de (BKR) financiering!

Auto kopen? Denk goed na over de (BKR) financiering!

Auto financieren
Auto kopen en financieren

Ben je toe aan een nieuwe auto? Dan komt er heel wat op je af. Je begint natuurlijk met het kiezen van je droomauto en probeert ook uit te vogelen wat je kunt besteden. Moet je het volledige bedrag lenen, of heb je zelf wat gespaard en kun je een (groot) gedeelte zelf betalen. De ideale situatie is natuurlijk dat je de aanschaf van een nieuwe auto helemaal niet hoeft te financieren en het hele bedrag zelf op kunt hoesten. Maar ja, als dit het geval was dan zat je dit artikel waarschijnlijk niet te lezen. Ik ga er dus maar van uit dat je een autofinanciering zoekt met als het even kan een lage rente en een niet te lange looptijd.

Vele mogelijkheden

Wanneer je op zoek gaat naar een financiering voor je auto dan zijn de mogelijkheden schier oneindig lijkt het wel. Van leasen tot kopen van een auto met uitgestelde afbetaling zonder bkr registratie. Hoe dit allemaal kan en welke constructies er zijn zal ik proberen uit te leggen zodat je een helder beeld krijgt van de mogelijkheden.
Ik ga er van uit dat het hier een autofinanciering betreft welke privé wordt gedaan. Alle zakelijke mogelijkheden zal ik buiten beschouwing laten.

Privélease

Bij de constructie van de Privélease word je niet direct eigenaar van de auto. Dit wordt je pas wanneer de laatste termijn van de lening op de auto wordt voldaan. Voordeel is dat je boetevrij extra kunt aflossen en altijd verzekerd bent van een kwalitatief goede auto. Je gaat een vast bedrag per maand betalen waarbij alle extra´s die je normaal zelf zou moeten regelen bij de leaseprijs zijn inbegrepen. Denk hierbij aan verzekering, onderhoud en belastingen. Hoeveel kilometers je per jaar gaat rijden is niet van belang, omdat de auto na de laatste betaling je eigendom wordt.

Persoonlijke lening

Dit is de meest gebruikte vorm om te lenen voor een auto. Je ontvangt hiermee een geldbedrag van een kredietverstrekker waarmee je vervolgens de auto naar keuze kunt aanschaffen. Je wordt uiteraard direct eigenaar van de auto en hebt hier dus volledige vrijheid mee. Met een persoonlijke lening betaal je een vast bedrag per maand en afhankelijk van de leeftijd van je gekozen auto voor een vaste periode. Denk er wel aan dat je zelf alle belastingen, onderhoud en verzekeringen moet regelen.

Verkopen en terug leasen

Hoort eigenlijk in het rijtje niet thuis omdat hier een auto in het spel is die je eigenlijk nog moet kopen. Toch een veel gebruikte constructie waarbij je je eigen auto verkoopt en dezelfde auto weer gaat terug leasen. Dit is vooral handig wanneer je een groter geldbedrag nodig hebt en niet in aanmerking komt voor een lening. Voordeel is dat er geen BKR registratie plaatsvindt.

Conclusie

Het blijkt dat er meerdere mogelijkheden zijn om een nieuwe of tweedehands auto te bemachtigen. Afhankelijk van je situatie kun je één van bovenstaande opties kiezen. Let ook op dat je niet teveel gaat betalen voor je auto, dat is namelijk de eerste winst. Onderhandel goed met betrekking tot de prijs en laat je niet afschepen met een paar gratis automatten of een volle tank. Ook wat betreft de financiering is er veel keus, maar opgemerkt moet worden is dat met een persoonlijke lening je de meeste vrijheid hebt om precies die auto te kiezen waar je verliefd op bent geworden.