Home » Hypotheek » Annuïteitenhypotheek uitgelegd

Annuïteitenhypotheek uitgelegd

Annuïteitenhypotheek uitgelegd
Annuïteitenhypotheek uitgelegd

Wanneer je een huis koopt, maak je wellicht gebruik van een hypotheek. Maar welke hypotheek is nu het best geschikt voor jou? En wat betekenen al die soorten van hypotheken voor je? In dit artikel bekijken we de annuïteitenhypotheek die naast de andere bekende hypotheekvormen zoals een startershypotheek en een lineaire hypotheek ook een moderne vorm van geld lenen is die ook nog steeds naast andere voordelen een renteaftrek voor de belasting heeft. Bij andere voorheen populaire hypotheekvormen is deze uiterst voordelige renteaftrek reeds afgeschaft.

Annuïteitenhypotheek uitgelegd

De annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij het maandelijks bedrag de gehele looptijd gelijk blijft. Bij het woord annuïteiten zou men abusievelijk kunnen denken dat annuïteit naar het woord ‘jaar’ verwijst. Niets is minder waar. Deze lening voor een huis wordt wel degelijk per jaar afbetaald. Verder bestaat het maandelijks te betalen bedrag altijd uit een deel rente en een deel aflossing. Het woord annuïteit is hier een synoniem voor het maandelijks af te betalen bedrag. Belangrijk om weten is, dat in het begin het gedeelte voor de aflossing zelf laag tot zeer laag is en het gedeelte aan rente groter. Aan het eind van de rit geldt net het omgekeerde. Dan betaal je minder rente en is het aflossingsgedeelte groter.

Is de annuïteitenhypotheek aftrekbaar van je belastbaar inkomen?

In Nederland is het rentedeel van de annuïteitenhypotheek nog altijd aftrekbaar op de belastingaangifte. Dit houdt in dat je in realiteit enkel het bedrag van de aflossing betaalt. Dit wil zeggen dat na verloop van tijd, het werkelijk te betalen bedrag (het verschil tussen de rente en het totale maandelijkse bedrag) steeds hoger wordt. Omwille van de nog steeds heersende inflatie worden de maandelijkse aflossingen echter nog altijd als draagbaar ervaren.

Aftrekbare kosten

Momenteel is de annuïteitenhypotheek in Nederland nog steeds aftrekbaar. Dit komt omdat deze hypotheek voldoet aan de richtlijnen van de wetgeving herziening behandeling eigen woning van 1 januari 2013. In deze wet wordt namelijk bepaald dat de rente vanaf die datum enkel aftrekbaar is als deze gedurende de looptijd van de lening voor de afbetaling van de woning volledig afbetaald wordt, en deze lening tenminste in annuïteiten (dus per maand) afgelost wordt. Bij deze voldoet de annuïteitenhypotheek aan deze herziene Nederlandse wetgeving en is deze hypotheekvorm nog altijd aftrekbaar van je belastbaar inkomen.

Wanneer is de annuïteitenhypotheek afbetaald?

Het klinkt misschien een beetje zoals een retorische vraag, maar deze hypotheek wordt als afbetaald beschouwd na de betaling van de laatste termijn.

Wat zijn de voordelen

De annuïteitenhypotheek biedt je zekerheid. Je weet precies waar je iedere maand aan toe bent. Je kunt tot nader order nog steeds het rentedeel aftrekken van je belastbaar inkomen en aan het eind van de looptijd van de lening zijn zowel de rente als de feitelijke aflossingen helemaal afbetaald. Je houdt er geen spaargeld aan over zoals bij een spaarhypotheek, maar daar tegenover staat dat het spaargedeelte van de spaarhypotheek in vele gevallen geleden heeft onder de economische crisis. Dit maakt dat de annuïteitenhypotheek staat voor degelijkheid en zekerheid voor de consument.