Home » Financieel nieuws » 4 tips om je beleggen te verbeteren

4 tips om je beleggen te verbeteren

Als je begint met beleggen dan valt er uiteraard nog veel te leren. Kennis en inzicht zijn enorm belangrijk om op een verantwoorde manier te kunnen beleggen. Om je goed op weg te helpen volgen hier 4 tips om je beleggen te verbeteren. Voordat je begint met beleggen is het verstandig om je aan te melden bij een broker en met een gratis (demo) account eerst het beleggen eens uit te proberen. Selecteer vooraf enkele aandelen waarin je wilt gaan beleggen en die je wilt volgen. Zet niet al je geld in één keer in, maar spreid je risico’s. Door te oefenen krijg je meer kennis en inzicht. Dat is dus heel belangrijk.

Tip 1 – Volg de actuele koers

Het is ontzettend belangrijk om de actuele beurskoersen goed te volgen. Een goed overzicht van de koersen op de huidige beurs is belangrijk als je succesvol wilt beleggen. Je kunt dan direct op de laatste ontwikkelingen reageren om de kansen op (meer) winst te vergroten. Blijf dus altijd goed op de hoogte van alle beursontwikkelingen. Alleen dan kun je snel en adequaat reageren op de veranderingen in de koers.

* Blijf goed op de hoogte van de actuele koers.
* Probeer terugkerende patronen te ontdekken.
* Probeer te achterhalen tussen welke waarde de koers doorgaans beweegt.
* Beperk je verliezen door boven deze waarden een ‘stop loss’ te plaatsen.

Tip 2 – Verdiep je in de vooruitzichten van het bedrijf

Voordat je daadwerkelijk aandelen van een bedrijf koopt is het verstandig om het bedrijf eens goed door te lichten. Bekijk de toekomst van dat bedrijf, maar vooral ook de potentie van de sector. Ook al is het bedrijf succesvol, als de markt in die sector op dat moment niet gunstig is, bijvoorbeeld door een recessie, dan is het niet altijd verstandig om aandelen van dat bedrijf te kopen. Kijk ook naar de eventuele plannen voor de nabije toekomst. Soms kan de waarde van dat bedrijf stijgen door bijvoorbeeld nieuwe producten die ze op de markt zetten.

Door van te voren een gedegen onderzoek te doen kun je de kans op verliezen verkleinen en je winstkansen vergroten.

* Onderzoek de financiële geschiedenis van het bedrijf.
* Onderzoek de ontwikkeling van de afgelopen jaren.
* Kijk ook naar andere bedrijven in dezelfde sector en vergelijk de prestaties.

Tip 3 – Kijk vooral naar bedrijven met groeipotentie

Een hoge winst/koers verhouding maakt een bedrijf natuurlijk erg aantrekkelijk als je aandelen wilt kopen. Bedrijven met een grote groeipotentie maken de kans op meer winst in de toekomst echter groter. Kijk daarbij niet alleen naar de potentie van dat bedrijf, maar vooral ook naar de potentie van de gehele branche. Hiermee is de kans op succesvol beleggen en hogere rendementen in de toekomst vele malen groter.

* Neem het jaarverslag van dat bedrijf door en onderzoek de toekomstplannen.
* Kijk naar nieuwe producten die het bedrijf uit wil brengen en naar de potentie daarvan.

Tip 4 – Pas op voor transactiekosten

Vooral beginnende beleggers vergeten de transactiekosten nog wel eens mee te rekenen. Ook al zijn ze ‘slechts’ 0,5 procent, dan nog kunnen ze op de lange termijn een groot verschil maken. Middels online brokers kun je hierdoor tegenwoordig vaak goedkoop beleggen.

4 tips om je beleggen te verbeteren

Bedrijven waar familiale aandeelhouders de dienst uitmaken zijn vaak een stabiele basis om te investeren. Deze bedrijven, die vaak al lang eigendom van de familie zijn, zullen namelijk doorgaans voorzichtiger met hun kapitaal omgaan. Ook zullen ze voorzichtiger zijn bij overnames en zullen ze beter op de prijs letten. Ze hechten veel waarde aan hun bedrijf en zullen koste wat kost hun bedrijf willen behouden, zodat ze altijd een veilige koers zullen varen. Doorgaans betekent dit meer rust en een grotere kans op een hoger rendement voor de belegger.

Geld lenen voor beleggen

Een aantal jaren geleden was het de normaalste zaak van de wereld om geld te lenen om te gaan beleggen, immers, de koersen stegen alleen maar, dus het was een spel zonder ´nieten´. Ook de banken werkten hier graag aan mee, want ze verdienden niet alleen aan de lening, maar ook nog eens aan de commissies die je betaalde om te beleggen. Na het begin van de crisis en het dalen van de beurskoersen kwam hier een abrupt een einde aan en verloren een hoop mensen veel van de ingelegde bedragen.

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente