Home » Geld lenen » 10 tips om simpel geld te lenen

10 tips om simpel geld te lenen

10 mogelijkheden om geld te lenen

Geld lenen kan op verschillende manieren. Welke manier het beste bij je past is afhankelijk van het doel. Wil je geld lenen voor een grote verbouwing, dan heb je een ander type lening nodig dan voor een klein bedrag van 250 euro bijvoorbeeld. Elk type lening heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Kredietaanbieders

AanbiederLeen
bedrag
vanaf
Rente
vanaf
Saldodipje€10011,74%
ABN AMRO€50010,5%
Santander€10007,9%
Nationale Nederlanden€10008,4%
Geldshop€10007,6%
Leningen NL€10007,4%

1. Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening spreek je vooraf een bedrag af met de geldverstrekker. Ook de rente wordt vooraf besproken en staat vast. Daarnaast spreek je ook af in welke termijn je de lening gaat aflossen en wat je per termijn aflost. Een nadeel is de rente, die vaak hoger ligt in vergelijking tot het doorlopend krediet bijvoorbeeld. Een persoonlijke lening kan interessant zijn als je een (grote) aankoop wilt doen. Je kunt hierbij denken aan zonnepanelen, een auto of een dakkapel bijvoorbeeld.

Overzicht persoonlijke lening

Mogelijk vanaf €1.000
Looptijd tot 120 maanden
Rente vanaf 3,8%
Vast inkomen vereist
Constante rente

2. Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is interessant als je van plan bent om op meerdere momenten geld te lenen. Je spreekt een maximum leenbedrag af met de bank of geldverstrekker. Tot aan het maximumbedrag mag je zelf bepalen wanneer en hoeveel geld je opneemt. Stel dat het maximum 20.000 euro is, dan kun je bijvoorbeeld 10 maanden lang 2.000 euro per keer opnemen. De rente is variabel en kan dan ook veranderen. Je weet van tevoren dan ook niet precies hoeveel het doorlopend krediet gaat kosten. Een ander nadeel is het feit dat steeds opnieuw geld opnemen verleidelijk kan zijn. Uiteindelijk moet het geleende geld wel weer terugbetaald worden.

Overzicht doorlopend krediet

Mogelijk vanaf €2.500
Looptijd tot 60 maanden
Rente vanaf 4,1%
Vast inkomen vereist
Variabele rente

3. Rood staan bij je bank

Ook rood staan is een vorm van lenen. Het komt erop neer dat je saldo op je bankrekening onder de 0 komt. Sommige mensen kunnen geld opnemen, ook als er niks meer op de rekening staat. In zulke gevallen kom je rood te staan. Rood staan is vooral een interessante manier van lenen als je iets meer geld nodig hebt in een maand dan dat je binnenkrijgt. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien wil je graag uitgebreid je verjaardag vieren of heb je een iets te duur dagje uit gehad. Het voordeel van rood staan is dat je er geen speciale leenaanvragen voor hoeft in te dienen bij de bank. Een ideale manier om een iets te dure maand door te komen. Het nadeel van rood staan is de relatief hoge rente. Probeer dan ook zo snel mogelijk “uit de min” te komen.

Overzicht rood staan

Mogelijk vanaf €100
Looptijd onbeperkt
Rente vanaf 8%
Vanaf €250 BKR registratie
Vast inkomen vereist

4. Kopen op afbetaling

Wil je een nieuw product kopen, maar heb je niet genoeg geld? Dan kan het interessant zijn om gebruik te maken van kopen op afbetaling. Je kunt dan direct het product aanschaffen en er gebruik van maken. Denk hierbij aan een smartphone, koelkast of televisie bijvoorbeeld. Het grootste nadeel van deze leenvorm is dat de verleiding groot kan zijn nieuwe producten aan te schaffen. Je hoeft het bedrag niet in één keer uit te geven en dat lijkt interessant. Maandelijks los je een bepaald bedrag van de lening af. Uiteraard betaal je ook rente, waardoor kopen of afbetaling ook geld kost.

Overzicht kopen op afbetaling

Duurder dan geld lenen
Boete bij laat betalen
Rente vanaf 9%
Vanaf €250 BKR registratie
In termijnen aflossen

5. Creditcard

Een creditcard vraag je aan bij een creditcardbedrijf of bank. Bekende namen zijn Visa en Mastercard. De kaart heeft een bepaalde limiet. Je kunt zelf bepalen wat je met de creditcard koopt. Je kunt hem gebruiken om kleding te kopen bijvoorbeeld, maar je kunt er ook een hotelovernachting mee boeken. Binnen enkele weken na de uitgave wordt het bedrag afgeschreven van je gekoppelde bankrekening. Soms heb je de mogelijkheid om gespreid terug te betalen. In dat geval betaal je wel een rente en wordt de lening aangemeld bij Bureau Krediet Registratie. Het voordeel van een creditcard is dat je heb bijna overal kunt gebruiken, ook tijdens je vakantie. Nadelen zijn de hoge rente bij gespreid betalen en de jaarlijkse kosten die in rekening gebracht worden.

Overzicht creditcard

Onmisbaar in gebruik
Vanaf €500
Rente vanaf 7,3%
Vanaf €250 BKR registratie
In termijnen aflossen

6. Klantenkaarten

Een klantenkaart lijkt veel op een creditcard. Soms heb je de mogelijkheid om met een klantenkaart aankopen te doen die je later pas gaat betalen. Ook het betalen in termijnen is soms mogelijk. Een klantenkaart is alleen interessant als je aankopen doet in een bepaalde winkel. De kaart is gekoppeld aan de winkel en kan niet gebruikt worden in andere winkels. Nadelen zijn de hoge rente die je moet betalen en de verleiding om vaak producten te kopen.

Overzicht klantenkaart

Beperkt te gebruiken
Hoge rente
Verleiding om te kopen
Niet veel aanbod meer
Mogelijk vanaf €100

7. Leasen (financiële lease en private lease)

Leasen kan op verschillende manieren. Zo kun je gebruik maken van private lease of financiële lease. Financiële lease heeft veel weg van huurkoop. Je kunt bijvoorbeeld een nieuw badkamer laten plaatsen. Aan het eind van de periode wordt je meestal de eigenaar van het product. Private lease werkt net even anders. Het is meer een huurcontract dat je aan gaat. Je bent geen eigenaar van het product als de termijn is afgelopen. Vaak worden auto’s gekocht in combinatie met private lease.

Overzicht leasen

Lange looptijd
Je wordt niet (direct) eigenaar
Hoge maandlasten
BKR registratie
Vaak voor auto

8. Flitskrediet

Heb je snel een klein bedrag van 500 euro nodig bijvoorbeeld? Het flitskrediet kan in zo'n geval interessant zijn. Een klein geldbedrag, snel op je rekening. Het is handig als je net even wat tekort komt deze maand. Flitskredieten zijn over het algemeen wel duurder dan rood staan. Het is dus wel een dure leenvorm.

Overzicht flitslening

€100 – €1.500
Geen BKR toetsing
Hoge kosten
Alleen kleine bedragen
Snelle uitbetaling

9. Voorschot effecten

Als je effecten (aandelen) bezit dan kun je mogelijk krediet krijgen. Je effecten worden dan als onderpand gebruikt. Wat je met het geld doet maakt verder niks uit, dat kun je helemaal zelf bepalen. Het voordeel van deze manier van geld lenen is de vaak lagere rente in vergelijking tot een rente die op een persoonlijke lening in rekening wordt gebracht. Nadeel is dat het onderpand in waarde daalt als de koersen dalen. De bank wil in zo’n geval vaak een aanvulling van het onderpand.

Overzicht voorschot effecten

Geen eigenaar meer
Veel papierwerk
Bij daling koers bijstorten
Niet veel gebruikt in Nederland
Voorschotlening

10. Pandkrediet of terugkoop

Heb je sieraden of elektrische apparaten liggen die geld waard zijn en waar je niks mee doet? Dan kan het interessant zijn deze te verpanden. Je product wordt dan ondergebracht bij het bedrijf. Hiervoor krijg je een afgesproken geldbedrag. Handig als je geld nodig hebt, maar niet direct van een sieraad af wilt bijvoorbeeld. Het nadeel zijn de hoge kosten. Je bent geld kwijt aan het feit dat de producten worden opgeslagen. Koop je ze na een jaar terug bijvoorbeeld, dan krijg je er minder voor terug.

Overzicht pandkrediet

Direct geld ontvangen
Snel en simpel
Terug kopen mogelijk
Vrij hoge kosten
Verlies eigendom mogelijk

Auteur

Marcel Bijsterveld

Mijn grote passie is informatief schrijven over financiële onderwerpen. Dat is de reden dat ik deze veelzijdige website ben begonnen in 2014. Ik vind het leuk om mezelf te verdiepen in alle aspecten over financiën en dit op het internet te delen.

Veel gekozen leenbedragen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van lage rente